Annons

Coronasiffrorna – ”det blev alldeles galet”

PODD | 24 april. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras coronaveckan som gått. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad

”Jag har blivit lite irriterad på att man slänger runt etiketter som sofflocksepidemiologer. I Sverige finns det massor med människor som är kapabla att själva tänka och räkna och det är värdefullt att man gör det”, säger Per Snaprud, redaktör på Forskning & Framsteg.

”Ur ett akademiskt perspektiv då är det bara att säga att vi kan vänta två månader så kommer vi ha rätt siffror. Men om vi nu ska fatta beslut och fundera på om den strategi vi har valt, eller som har valts åt oss, är den bra att fortsätta med, då tycker jag att det är väldigt viktigt att se var vi befinner oss på den här kurvan”, säger Anders Sundell, lektor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Effekten av eftersläpningen är att det hela tiden ser ut som att vi har nått toppen. ”Hade man insett det här och varje dag sagt att nu är det ännu fler som dör, nu är det ännu fler som dör, då hade det blivit ett annat stämningsläge”.

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras coronaveckan som gått.

Det har hänt en hel del, inte minst på sifferfronten. I måndags firade landet en undersökning som visade att 11 procent av blodgivare i Stockholm bar på antikroppar, vilket skulle betyda att många redan haft smittan. Men snart pudlade forskarna bakom studien för att man inte kunde garantera att covid-patienter inte slunkit med i urvalet och drivit upp antalet immuna. Och de glada forskarna fick lomma tillbaka till tv-studion och förklara sig. 

Annons
Annons

I tisdags släppte Folkhälsomyndigheten en modellering som sa att på varje bekräftat fall går det 1000 obekräftade. En gigantiskt mörkertal alltså. Men den siffran backade man från redan samma kväll. ”Det blev alldeles galet” sa analyschefen.

Så i dag fredag, kunde Ekot avslöja att eftersläpningen i antalet dödsfall är mycket större än vad man trott. Anders Tegnell har talat om att 60 personer dör per dag och att Sverige nått en platå, men siffran visar sig nu vara 90 personer per dag. En ökning med 50 procent alltså.

Hur ska man se på alla de här siffrorna egentligen? Spelar de någon roll för utvärderingen av hur bra svensk strategi fungerar, eller är det bara viktigpettrar som kommer dragandes med en millimetermåttstock nu?

Ledarsidans Lydia Wålsten diskuterar med Anders Sundell, statistiskt kunnig doktor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, som var en av de första att räkna på vad den eftersläpningen i dödsfall betydde för den berömda kurvans lutning, Torill Kornfeldt, författare som bland annat programleder P3-podden Dystopia och som också har en bakgrund i DN:s vetenskapsredaktion och Per Snaprud, också författare, tidigare hjärnforskare och redaktör på tidningen Forskning och Framsteg.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons