Annons

Coronarapport spår stort mörkertal

Foto: T.v: Uppsala universitet. T.h: Mattias Burell

PODD | 25 mars. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras en ny brittisk coronastudie. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras en ny rapport som har tänt ett hoppfullhetens ljus runt om i världen från the University of Oxford.

Studien, som Financial Times var först att rapportera om imorse, menar att så många som hälften av alla britter redan skulle kunna vara smittade av coronaviruset.

Det skulle betyda att viruset inte är lika farligt som vi trott och att det kanske går att bygga upp en så kallad flockimmunitet snabbare än väntat: helt enkelt att vi lär våra kroppar att leva med viruset. Det, i sin tur, skulle göra att vi kanske skulle vara ute ur vårt inferno inom några månader.

Samtidigt så är hela världen i ett känsligt läge och alla greppar efter halmstrån och kastar sig efter nya studier. Så frågan för dagen är: Vad säger den här rapporten egentligen? Finns det skäl att vara muntergök, eller ska vi lugna ner oss lite?

Ledarsidans Lydia Wålsten diskuterar med vetenskapsskribenten och immunologen Henrik Brändén och Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons