Annons

Coronan kan pressa löjromspriset

Premiären för årets fiske av siklöja senareläggs till den 27 september. Vanligtvis börjar fisket den 20 september. Det handlar om att inte fiska upp för mycket av den tillåtna kvoten för tidigt, enligt Teija Aho, ledamot i Sveriges fiskares producentorganisation. Arkivbild.
Premiären för årets fiske av siklöja senareläggs till den 27 september. Vanligtvis börjar fisket den 20 september. Det handlar om att inte fiska upp för mycket av den tillåtna kvoten för tidigt, enligt Teija Aho, ledamot i Sveriges fiskares producentorganisation. Arkivbild. Foto: Susanne Lindholm/TT

Fiskarna i Bottenviken förbereder årets fiske av siklöja som bär den åtråvärda Kalixlöjrommen.

I år får man fiska mer än i fjol, men det finns samtidigt en oro för en negativ coronaeffekt på priset.

Under strecket
Helena Wande / TT
Publicerad

Siklöjebeståndet har förbättrats och i år har Havs- och vattenmyndigheten (Hav) beslutat om ett infiskningstak, det vill säga den mängd fisk som maximalt får tas upp, på 880 ton för fisket av siklöja. I fjol var taket 700 ton. Begränsningen sätts för att kunna bevara beståndet av ungfisk som kan reproducera sig.

– Grundförutsättningarna för fisket är satta av myndigheten och baseras på årets biologiska rådgivning från SLU, säger Martin Karlsson, utredare på enheten för fiskereglering på Hav.

Annons
Annons
Annons