Annons

”Corona utnyttjas av auktoritära krafter”

Malin Björk (V).
Malin Björk (V). Foto: Tomas Oneborg

Även i länder som vi normalt inte bruka associera med antidemokratiska manövrar ser vi under coronakrisen en utveckling som inte borde förekomma. Det skriver Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk.

Under strecket
Publicerad

De flesta av oss är överens om att de drastiska åtgärderna som nu tagits över hela världen är nödvändiga för att förhindra att coronaviruset sprids ohejdat. Att rädda liv måste vara vår absoluta prioritet. Men spridningen av ett dödligt virus är också en tacksam förevändning för auktoritära krafter att inskränka våra mest grundläggande fri- och rättigheter. Här i Europa ser vi det främst och inte oväntat i Ungern.

Det ungerska parlamentet har i dag röstat igenom en lagändring som innebär att det redan utlysta undantagstillståndet förlängs på obestämd tid och att den sittande presidenten Viktor Orbán nu kan styra genom dekret. Det innebär också att personer som av regeringen anses sprida falska nyheter eller hindra regeringens arbete kan fängslas i upp till fem år. Helsingforskomittén i Ungern och andra rättighetsorganisationer varnar för att den nya lagen ger Orbán ett ”carte blanche” för att genomföra vilka åtgärder han vill, över oöverskådlig framtid.

Annons
Annons
Annons