Annons

Tegnell: ”Vi har inte nått peaken på pandemin än”

Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN

Samhällsspridningen ökar i stora delar av Europa. Men i Sverige är utvecklingen fortfarande lugn, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Någon stor smittspridning i Sverige har vi inte just nu, säger han på tisdagens myndighetsgemensamma pressträff.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Statsepidemiolog Anders Tegnell inleder pressträffen med att redogöra för världsläget.

– Vi har inte nått peaken på den här pandemin än, säger Anders Tegnell.

Inom Europa ökar samhällspridningen i allt fler länder. Under fredagen rapporterades över 51 000 nya fall av covid-19, den högsta noteringen under en dag i Europa sedan april.

I Sverige fortsätter den lugna utvecklingen. Det finns en viss tendens till ökade fall, men det beror till stor del på ökad testning, enligt Tegnell.

– Någon stor smittspridning i Sverige har vi inte just nu, säger han.

Antalet avlidna per vecka i Sverige är fortsatt lågt och antal IVA-patienter är få.

– Pandemin i Sverige fortsätter, men med betydligt mindre allvarliga konsekvenser, säger Anders Tegnell.

Ytterligare fem dödsfall har rapporterats in i Sverige vilket gör att totalsiffran på antalet avlidna i covid-19 är 5 851. Totalt har 87 345 personer bekräftats vara smittade av coronaviruset i Sverige, en ökning med 840 fall sedan i fredags.

Anders Tegnell fortsätter med att berätta vad öppnandet av skolorna inneburit för smittspridningen i Sverige. Än så länge ser man inte en ökad spridning. Dock är det viktigt att komma ihåg att barn och ungdomar kan smittas.

Annons
Annons

– Ungdomar i gymnasieåldern kan bli smittade och smitta varandra, säger Anders Tegnell.

Statsepidemiologen fortsätter med att informera om hur Folkhälsomyndigheten kommer arbeta med att ta fram restriktioner för besök på äldreboenden.

– Man får inte gå dit när man är sjuk. Och man måste kontrollera hur läget är på äldreboendet man ska besöka, säger Tegnell.

Socialstyrelsen säger att de kommit fram till samma slutsatser som Folkhälsomyndigheten gällande att besöksförbudet tas bort från landets äldreboenden.

– Vi har förståelse för att många längtat efter att träffa sina nära och kära. Men man måste låta verksamheterna hinna anpassa sig att genomföra det på ett säkert sätt, säger Katrin Westlund, rättssakkunnig, Socialstyrelsen.

Sedan en tid tillbaka jobbar Socialstyrelsen med att ta fram förslag för hur regionerna ska hantera det uppdämda vårdbehovet. Förslagen kommer senare under dagen att lämnas in till regeringen, enligt Mattias Fredricson, enhetschef vid Socialstyrelsen.

Emma Spak, sektionschef vid Sveriges kommuner och regioner, redogör därefter för regionens arbete med att korta köerna i vården. Hon betonar att man ska söka vård om man är sjuk.

– Socialstyrelsens stöd är välkommet. Det blir ett bra komplement till regionernas eget arbete.

– Regionerna arbetar nu intensivt med att kunna ta hand om ytterligare en smittvåg av covid-19 och kunna erbjuda vård för alla andra som behöver, säger Emma Spak.

Svante Werger, rådgivare, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, tar sedan vid. Han redoför för den senaste enkäten, gjord av MSB, om hur svenskarna upplever pandemin.

Han lyfter fram att en stor majoritet har förtroende för samhällets hantering av coronaviruset. Han säger även att stora delar av Sveriges befolkning nåtts av information om pandemin under den senaste tiden.

Under presskonferensen får Emma Spak vid SKR en fråga om hur de arbetar med att kunna låta fler testa sig för en pågående infektion. Som det ser ut nu är det bland annat svårt i Region Stockholm och Västra Götalandsregionen att kunna ta ett test under första eller andra sjukdomsdagen på grund av långa köer.

– Det är viktigt att man inte går och provtar sig när man inte har symtom. De som är sjuka måste prioriteras. Men regionerna jobbar också med att utöka sin kapacitet, säger Emma Spak.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons