Annons

Tegnell: ”En fortsatt minskning i Sverige”

Statsepidemiolog Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten.
Statsepidemiolog Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten. Foto: Simon Rehnström

Fem nya dödsfall i covid-19 har rapporterats in i Sverige. Totalt har 5 813 coronasmittade dött i landet. Följ myndigheternas pressträff i spelaren nedan.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Simon Rehnström

Statsepidemiologen Anders Tegnell inleder pressträffen med att presentera de senaste siffrorna. 847 000 personer har avlidit i sviterna av covid-19 i världen. Totalt finns 25 miljoner fall.

Ytterligare fem personer med bekräftad covid-19 har rapporterats döda i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik.

Därmed har 5 813 smittade personer avlidit i landet till följd av pandemin. Totalt har 84 521 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

– I Europa ser vi en ökad smittspridning. Däremot i Sverige ser vi ut att ha gått från en större till en mindre smittspridning, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten på dagens myndighetsgemensamma presskonferens.
– Vi ser en fortsatt minskning, fortsätter Tegnell.

När det gäller insatser mot smittspridning i Sverige i höst ligger dagens rekommendationer fast tills vidare, säger Tegnell.

– Det kan finnas en roll för munskydd på lokal nivå, säger Anders Tegnell som påpekar att det i sådana fall i första hand är som “symboliskt värde” om man i övrigt har följt alla andra riktlinjer och rekommendationer.

Annons
Annons
Foto: Simon Rehnström

– De rekommendationer som vi har på nationell nivå kommer att ligga kvar på ungefär samma nivå ett tag till. Men vi kommer ha ett tydligt system för föreskrifter på lokal nivå, säger Anders Tegnell.

Foto: Simon Rehnström

Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen, säger att myndigheten bedömer att inköp av skyddsutrustning som gjorts av kommuner och regioner det senaste halvåret kommer att räcka för de behov som kan uppstå.

Igår publicerade Folkhälsomyndigheten nya råd gällande testning av barn. Enligt de nya rekommendationerna ska barn från förskoleåldern testas om de har symptom.

– Egentligen är det ingen förändring i rekommendationerna men det har kommit mycket frågor gälande barn, säger Tegnell och säger att Folkhälsomyndigheten haft avstämningen med barnläkarföreningen och allmänläkarföreningen inför de nya rekommendationerna.

Han säger dock att det kan komma att bli ansträngt för hälso- och sjukvården att testningen nu utökas.

– Det är viktigt att vi gör det för att vi ska få en känsla för hur stor smittspridning bland barn är. Hittills finns ingen evidens på att den är stor, säger Tegnell och påpekar att testningen av barnen framförallt syftar till att barnen ska kunna vara kvar i skolan, om de inte bär på corona-viruset.

Anders Tegnell får en fråga gällande trängseln i kollektivtrafiken. Han betonar att det inte är där som den stora smittspridningen sker.

– Den sker på arbetsplatser och i hemmet. Sedan ska vi hålla koll på kollektivtrafiken, absolut, säger Tegnell.

Finland introducerade nyligen en ny smittspårningsapp. Anders Tegnell säger att man följer utvecklingen i Finland och hur appen kommer att fungera där. Men han lyfter också fram att det finns oklarheter när det gäller huruvida den finska appen kan vara integritetskränkande.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons