Annons

Corona – Sjukvårdens kapacitet

Foto: T.v: Adam Wrafter/SvD T.h: Stefan Zimmerman

PODD | 18 mars. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras hur coronaviruset påverkar svensk sjukvård. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad

I dagens avsnitt diskuteras hur coronaviruset kommer att påverka svensk sjukvård.

Alla har väl sett grafen som säger att vi måste "platta till kurvan". Men den som har varit uppmärksam har sett att grafen saknar axlar. Den visar varken hur stor kapacitet vården har eller hur många som behöver vara smittade för att ett sjukvårdsbesök ska behövas.

Det var i en debattartikel i söndags i Svenska Dagbladet som forskare hade gjort egna modelleringar. Forskarna menade att det är möjligt att Sverige går mot en Italiensk situation och ifrågasatte om myndigheterna verkligen vidtagit tillräckligt strikta åtgärder.

Men vad säger de här prognoserna? Varför skiljer de sig från Folkhälsomyndighetens bedömningar – och kommer vården kunna byggas ut i tillräckligt snabb takt för att coronaviruset inte ska leda till en vårdmässig hjärtinfarkt?

Ledarsidans Lydia Wålsten diskuterar med Cecilia Söderberg Naucler, professor vid Karolinska Institutet och Irene Svenonius, moderat finansregionråd i Stockholms län.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons