Annons
X
Annons
X

Cornelis liv blir film

Cornelis Vreeswijks liv är på väg att bli film. För regin står Amir Chamdin som slog igenom med ”Om Gud vill”. Källor inom filmbranschen bekräftar att arbetet med filmen tagit ordentlig fart. Inspelningen ska starta nästa år.

Av Spektra, TT
Cornelis Vreeswijk i ett foto från 1987.
Cornelis Vreeswijk i ett foto från 1987. Foto: DAN HANSSON

Cornelis Vreeswijks liv är på väg att bli film.

För regin står Amir Chamdin som slog igenom med ”Om Gud vill”.

Filmen om Cornelis Vreeswijk är omgiven av tungt hemlighetsmakeri. Såväl Amir Chamdin som hans producent Martina Stöhr har vägrat kommentera uppgifterna. En medarbetare på deras produktionsbolag hälsar att ”de aldrig kommenterar kommande projekt”.

Annons
X

Men flera högt uppsatta källor inom den svenska filmbranschen bekräftar att arbetet med filmen redan tagit ordentlig fart. Planen är att sätta igång med inspelningen under nästa år.

Chamdin ska också ha fått utvecklingsstöd av Svenska filminstitutet.

TT Spektras källor berättar att filmen utspelas under en tid kring slutet av 1960-talet, då Vreeswijk är i trettioårsåldern. Det är ganska kort tid efter trubadurens genombrott, med skivan ”Visor och oförskämdheter” som kom 1964.

Vid denna tid besöker Cornelis Brasilien och blir mycket inspirerad av samban, vilket bland annat resulterar i den stora hiten ”Deirdres samba”.

Sommaren 1967 sjunker Cornelis husbåt i Årstaviken i Stockholm. Den tar med sig flera av hans vistexter och ett filmmanus. Året därpå skiljer han sig från hustrun Ingalill.

Just nu söker Chamdin och filmteamet själva huvudrollsskådespelaren. En skådespelare som både ska vara lik Cornelis Vreeswijk och kunna sjunga hans visor.

Amir Chamdin gjorde långfilmsdebut år 2006 med ”Om Gud vill”. Den kvinnliga huvudrollen spelades av Nina Persson från Cardigans och A Camp, den manliga av honom själv. Den svartvita filmen invigde Göteborgs filmfestival och blev en stor kritiker- och festivalframgång.

Sedan dess har Amir Chamdin inte gjort någon ytterligare långfilm utan varit sysselsatt med olika reklam- och musikprojekt.

Chamdin, 34, är också sångare i hiphopbandet Infinite Mass.

Cornelis Vreeswijk, 1937-1987, räknas vid sidan av Carl Michael Bellman och Evert Taube till Sveriges allra största visdiktare och -sångare. Ändå hade han redan fyllt tolv år när han kom till Sverige från Holland.

I det nya hemlandet studerade han till socialassistent men slog igenom på scen och skiva innan han hann ta examen.

Som artist var Cornelis inspirerad av bluesen och den franska chansontraditionen. Han hade breda hits som ”Hönan Agda” och ”Brev från kolonien” men skrev också djupsinnig poesi, tolkade andra artister som Taube, Bellman och Povel Ramel och var verksam som skådespelare både på scen och i film (inte minst klassiska snyftaren ”Rännstensungar” 1974).

Cornelis levde också ett hårt liv med mycket festande och skandaler. Han var länge en kvällstidningarnas älskling och var inblandad i stora fejder med skattemyndigheterna.

Han avled i november 1987 i levercancer. Två år senare hyllades han av den svenska rockeliten med albumet ”Den flygande holländaren”.

Erik Helmerson/TT Spektra
Stockholm TT Spektra

Annons
Annons
X

Cornelis Vreeswijk i ett foto från 1987.

Foto: DAN HANSSON Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X