Annons
X
Annons
X

Coop efter nyheten om kattmat: "Oroväckande"

Kaniner som föds upp för att bli hund- och kattmat vanvårdas svårt. Produkterna säljs i svenska butiker. Nu uppger Sveriges ledande dagligvaruföretag Axfood, Ica och Coop att de omedelbart ska kontakta leverantörerna – och se över vad som säljs i butikerna.

CIWF har med bilder och filmer dokumenterat hur kaniner vanvårdas. Svenska Axfood, Ica och Coop ska omedelbart kontakta sina leverantörer av hund- och kattmat.

CIWF har med bilder och filmer dokumenterat hur kaniner vanvårdas. Svenska Axfood, Ica och Coop ska omedelbart kontakta sina leverantörer av hund- och kattmat. Foto: SvD och Compassion in World Farming

Kaniner som vanvårdas under uppfödningen används som råvara i svensk hund- och kattmat. Det avslöjade Svenska Dagbladet på fredagen.

– Detta var nytt för oss. Vi är emot alla former av djurplågeri, säger Claes Solomonsson som är presschef på Axfood.

– Vi ställer krav på att våra leverantörer ska följa gällande djurskyddslagstiftning, säger Janne Pettersson på Icas pressjour.j

Annons
X

– Uppgifterna i rapporten är oroväckande, säger Tobias Rydergren som är pressansvarig på Coop.

Det är djurskyddsorganisationen Compassion in world farming, CIWF, som med stöd av World animal protection Sverige, slagit larm om att kaninköttet i många vanliga djurfoder som säljs i svenska butiker importeras från länder med utbredd vanvård och kraftig överanvändning av antibiotika.

– Många av de leverantörer vi kontaktat hade ingen aning om varifrån köttet i deras egna produkter kom, säger Katarina Lingehag Ekholm vid svenska CIWF.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Axfood, som äger Willys och Hemköp, uppger för Svenska Dagbladet att deras egna produkter inte innehåller kanin. I alla fall inte som huvudingrediens. Däremot kan kanin finnas som köttderivat i varan.

  – Köttdelen är tyvärr inte specificerade i våra specifikationer och behöver därför utredas vidare. Eftersom detta inte är ett lagkrav har frågan inte tidigare ställts. För att kunna svara på frågan om "köttet" i produkterna kommer från kanin behöver frågan ställas till producerande leverantör. Vi ser allvarligt på det som framkommit och kommer i nästa vecka att kontakta de leverantörer vi jobbar med, säger Claes Solomonsson på Axfood.

  Men i butiken säljs inte bara Axfoods egna märken Smart och First Price. Där finns bland annat också det ledande kattmatsmärket Whiskas. Mars Nordics, som är distributör för bland annat djurmaten Sheba, Whiskas och Pedigree, använder europeiskt kaninkött i sex av sina produkter.

  Efter att CIWF:s granskning uppmärksammades i Storbritannien i höstas valde Mars att byta ut kaninköttet mot lammkött i produkterna.

  Men åtgärden har ännu inte slagit igenom.

  – Vi skulle vilja byta ut produkterna fortare men det går inte på grund av återförsäljarnas regler för när produkter får lanseras, säger Ylva Freiesleben på Mars Nordics.

  Icas Janne Pettersson uppger sig vara glad för att Mars Nordics jobbar för att få bort kanin som råvara.

  – Vi kommer att undersöka frågan vidare med våra leverantörer, säger han till Svenska Dagbladet.

  Coop tänker agera på det som framkommit i artikeln.

  – Våra inköpare- och djurvälfärdsexperter kommer att undersöka om detta är något som omfattar våra leverantörer, säger pressansvarige Tobias Rydergren.

  Annons
  Annons
  X

  CIWF har med bilder och filmer dokumenterat hur kaniner vanvårdas. Svenska Axfood, Ica och Coop ska omedelbart kontakta sina leverantörer av hund- och kattmat.

  Foto: SvD och Compassion in World Farming Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X