Coola Svecia

Under strecket
Publicerad
Annons

Image är betydelsefullt. Speciellt för politiker som inte är säkra på att deras politik är populär. Sysslar man med politik som inte är det hippaste i stan, kan man låna lite hipphetsfaktor av den som äger sådan. Ungefär så resonerade Tony Blair och sammanlänkade sig med modern brittisk design och popmusik under devisen Cool Britannia.
Göran Persson sneglar gärna på storebror i Storbritannien. I alla fall för tips om kampanjteknik, politiken kan han bäst själv.
Ett reportage i UD:s tidskrift Briefing (4/2001) beskriver höstens exportsatsning Swedish Style in Tokyo. Misstanken uppstår att den var ett försök till regeringens egen version av Cool Britannia. Men Göran Persson minns fortfarande utflykten till Sydafrika där han och Dr Alban inte drog storpublik. Nu var det säkrare att låta Leif Pagrotsky åka till Japan och sola sig i glansen av medieintressanta artister och formgivare. Dessa kanske kan öka attraktionskraften för socialdemokraterna hos de ungdomsväljare som föredrar världsvana skivproducenter framför ideologiproducerande världssamveten. Hela spektret av potentiella preferenser täcktes i Tokyo. Från de rojalister som gillar kronprinsessan Victoria till dem som föredrar fotografen Frostys bilder på temat kroppsbehåring.
Det kanske hjälper. I en värld där Göran Persson kan bli populär är allting möjligt. Kanske kan Leif Pagrotsky bli hipp och Mona Sahlin pedantisk?

Annons
Annons
Annons