Annons

Conte får mothugg om stabilitetspakten

Italiens premiärminister Giuseppe Conte presenterar en mängd punkter för den nya koalitionens politik.
Italiens premiärminister Giuseppe Conte presenterar en mängd punkter för den nya koalitionens politik. Foto: Andrew Medichini/AP/TT

Italiens nya koalitionsregering ska vara mer respektfull och genomdriva reformer för de socialt utsatta, säger premiärminister Giuseppe Conte.

Han vill också att EU går med på att förändra sin tillväxt- och stabilitetspakt – något Österrike genast säger nej till.

TT
Publicerad

Conte gick igenom 29 punkter i sitt nya program i parlamentets underhus på måndagen. Koalitionen mellan anti-etablissemangspartiet Femstjärnerörelsen (M5S), socialdemokratiska Demokratiska partiet (PD) och det lilla vänsterpartiet Fria och lika (LeU) vann en förtroendeomröstning med röstsiffrorna 343–263 i underhuset efter presentationen och en häftig debatt.

Den partilöse Conte lovade en mindre konfliktartad relation med EU, och sade att regeringen ska arbeta hårt med att sätta fart på ekonomin och sänka skatterna i det tungt skuldsatta Italien. Samtidigt vill han "förbättra" tillväxt- och stabilitetspakten, som har ett tak på tre procent för budgetsunderskott och som varit en källa till konflikt mellan Rom och Bryssel.

Annons
Annons
Annons