Annons
X
Annons
X

Comhem vill ta fildelare till EU

Bredbandsoperatören Comhem kräver nu att tingsrätten skickar ett fildelningsmål till EU-domstolen.

LÄS MER OM IPRED

Men musikorganisationen Ifpi tycker att Comhem bara vill förhindra rättvisans gång.

Musikbranschens samarbetsorganisation Ifpi gjorde i december förra året sin första anmälan enligt Ipredlagen och krävde att Comhem skulle lämna ut identiteten på en ”ganska normal” fildelare.

I maj svarade Comhem nej till begäran och hävdade att integritetsskyddet ska gå före de upphovsrättsliga reglerna. Comhem hänvisade till EU:s datalagringsdirektiv och att uppgifter om abonnenter bara kan ges till polis och åklagare, inte till privata aktörer. I andra hand yrkade operatören på att tingsrätten vänder sig till EU-domstolen för förhandsbesked om vad som gäller.

Annons
X

Ifpi har avvisat det kravet men Comhem hänvisar nu till Högsta Domstolens beslut i början av månaden i ett Ipredmål om ljudböcker. Där aviserar HD att frågan ska skickas vidare till EU-domstolen. Därför vill nu Comhem att även deras mål ska avgöras i EU-domstolen.

– Vi beklagar Comhems inställning. Vi anser att rättsläget är så klart att det är onödigt att fråga EU-domstolen om råd. Det här gör Comhem för att fördröja processen. Det är en klar linje bland operatörerna att göra allt för att förhindra rättvisans gång, säger Ifpis vd Lars Gustafsson till TT.

Sten Gustafsson/TT
Stockholm TT

Annons
Annons
X
Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X