”Coaching kan ge rätt hjälp och styrka”

Britt Söderström och Birgitte Stjärne
Britt Söderström och Birgitte Stjärne Foto: Michaela Zetterström

Nya strömningar och företeelser möter ofta motstånd tills de blivit en integrerad del av samhället. Det skriver Birgitte Stjärne och Britt Söderström som i en replik försvarar kommunikologi och coaching.

Under strecket
Publicerad
Annons

Efter många år som coacher och ledartränare konstaterar vi att kommunikologi under 25 år har varit en populär och uppskattad utbildning. Vi har inte själva arbetat med den men vi har mött många nöjda deltagare, främst bland framgångsrika idrottare som upplevt att de förbättrat sina prestationer och förmågan att leda. Att kategoriskt döma ut den och alla andra ledarutbildningar med hänvisning till att de saknar vetenskaplig grund anser vi är helt fel. Kommunikologin har visat att den har existensberättigande så länge kunderna efterfrågar den. Potentiella kunder klarar säkert att sätta sig in i utbildningens syfte och innehåll och se om den passar just för deras behov.

I en debattartikel på SvD Debatt 25/1 bidrar professor Anne-Christine Hornborg till att höja temperaturen i debatten, då hon hävdar att inte enbart kommunikologi utan även coaching helt saknar vetenskaplig grund och har drag av framgångsteologi. Hon baserar detta på antagandet att coaching är en föregångare till ”kommunikologin”, vilket verkligen är att blanda äpplen och päron.

Annons
Annons
Annons