Annons
X
Annons
X

Clinton vann, tack vare kvinnorna

WASHINGTON Hillary Clinton kom igen, tack vare kvinnorna i New Hampshire. Efter en utdragen väntan på resultatet stod det klart att Clinton fick 39 procent av rösterna mot Barack Obamas 36 procent i nattens primärval.

Det blev en osedvanligt lång valvaka. Ingen vågade utropa Hillary Clinton som segrare trots hennes stadiga men knappa ledning hela kvällen. Att det dröjde berodde bl a på att rösträkningen skedde sist i collegestäderna där stödet från unga studenter var stort för Obama.

– Jag lyssnade till er, och under tiden fann jag min egen röst, sa Hillary Clinton i segertalet, dryga tre timmar efter vallokalernas stängning, med löftet till småfolket ”ni är inte osynliga för mig”.

Frågan vem som kommer att bli vald till USA:s president först – en kvinna eller en svart man? – kvarstår. Ett par faktorer hjälpte Hillary Clinton som var trea i den första kraftmätningen i Iowa: hon blottlade själv mer av sina känslor, budskapet som kan sammanfattas i ”handling, inte prat” gick hem, maken Bill Clintons arga attacker mot Obamas tunna meriter - och möjligen också feministpionjären Gloria Steinems argument i en debattartikel i New York Times.

Annons
X

En kvinna, Achola Obama, med samma bakgrund skulle ha varit borta för länge sedan, menade Steinem som påminde om att andelen kvinnor i amerikanska valda församlingar är betydligt färre än i övriga i-länder. Analyser bekräftade sedan att nära hälften av kvinnorna i New Hampshire röstade på Clinton.

Kvällens förste segrare var republikanen John McCain, republikansk senator från Arizona, som överlevde fem och ett halvt år i fångenskap i Nordvietnam och går till val på ”klarspråk”. Det var i och för sig väntat att han skulle ta hem New Hampshire, precis som han gjorde år 2000 i sin inledningsvis starka kampanj mot sedermera vinnaren George W Bush.

Men, trots hans försäkringar om att han visat vad en comeback är, så blir det kärvt för honom framöver. Tvåan, Mitt Romney som varit guvernör i Massachusetts och redde ut kaoset inför OS i Salt Lake City, kunde peka på att han har två silver (Iowa och New Hampshire) och ett guld (etta i nomineringsmötena i Wyoming som inte fått så stor uppmärksamhet).

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Allteftersom rösträkningen fortsatte krympte McCains segermarginal något och de flesta bedömare är ense om att det blir kärvt för honom framöver. Romney förmodas vinna i nästa primärval, i Michigan den 15 januari, där han växte upp. Den förre Arkansasguvernören Mike Huckabee, som vann bland republikanerna i Iowa, var trea i New Hampshire och är på väg mot South Carolina där kristna högern är stark.

  Kvällens förlorare var dels demokraten John Edwards som inte lär kunna hänga kvar särskilt länge, dels förre republikanske borgmästaren i New York, Rudy Giuliani, som fick mindre än tio procent av rösterna i New Hamsphire eller endast något fler än libertarianen Ron Paul.

  Giuliani kampanjade mer i New Hampshire än i Iowa - och för honom blir det verkliga testet Florida den 29 januari, Om han inte placerar sig i täten där kan strategin att strunta i de första rampljusframkallande delstaterna ha visat sig vara ett fatalt misstag.

  New Hampshire är en liten stat med övervägande vit befolkning och kännetecknas av den högsta andelen oberoende väljare i USA, där partiregistrering är obligatorisk på många håll. De tidiga resultaten tydde på att de oberoende som vägt över mot Obama i en del mätningar kan ha lagt sina röster på McCain istället.

  Men, till syvende og sidst, förblir det mycket jämnt i båda partierna. Det väger mellan Clinton och Obama bland demokraterna, med frågetecken kring vem Edwardssupportrarna kommer att rösta på när han hoppar av. Racet fortsätter bland republikanerna mellan Romney, McCain, Giuliani och Huckabee.

  För Hillary Clinton var detta en nödvändig seger och det återstår att se om den febriga entusiasmen för Barack Obama håller i sig. Eftervalsanalyser i New Hampshire, där valdeltagandet var rekordstort, tydde på att väljarna tror att Obama har större chanser att vinna mot den republikanske kandidaten i valet i november. Men det kan ju tänkas att detta tal ändras, liksom andra opinionssiffror, nu när flertalet mätningar visade så fel i New Hampshire. Hillary Clintons segertal var kortare och snärtigare än McCains – och än de egna medtävlarnas. Nu kan hon räkna med påfyllning i kampanjkassorna efter något dygns spekulationer om att hennes pengar höll på att sina.

  Nu väntar, förutom Michigan och South Carolina, Nevada den 19 januari och sedan tsunamitisdagen eller super-duper-tisdagen den 5 februari. Kandidaterna lämnar New Hampshire så snart de kan för att fortsätta till stater som New York och Kalifornien.

  Barack i smöret blogg.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X