Annons
X
Annons
X

Nervigt inför valstart i Iowa

De har attackerat varandra, vädjat till väljarna och pepprat dem med kreativ politisk reklam. Bara timmar innan USA:s primärvalssäsong drar i gång i Iowa är nerverna på helspänn hos presidentaspiranterna.

Av TT
Kampen om Vita huset

Enligt de sista opinionsmätningarna inför de hett emotsedda nomineringsmötena leder fastighetsmiljardären Donald Trump och förra utrikesministern Hillary Clinton på den republikanska respektive demokratiska sidan. Den demokratiske socialisten och Vermontsenatorn Bernie Sanders är dock bara tre procentenheter efter Clinton. Och Trump har en svår motståndare i Texassenatorn Ted Cruz, i nuläget fem procentenheter bakom.

Attackerna haglade ända fram på valdagen. Men mycket kan hända under partiernas möten.

– Det här är en helt annan sak än opinionsmätningar. Folk diskuterar och ändrar sig under valmötena, nu får vi veta om Trumps och Sanders framgångar är så stora som vi fått intryck av, säger Frida Stranne, USA-expert och forskare vid Högskolan i Halmstad och Svenska institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Annons
X

Nomineringsmötena runtom i Iowa startar klockan två på natten svensk tid. Då har aspiranterna avverkat cirka 1 500 kampanjmöten och hamrat in sina budskap genom mer än 60 000 reklaminslag i tv. Kostnaderna för hela primärvalscirkusen, där delstaten New Hampshire står närmast på tur, uppgår till hundratals miljoner dollar, enligt medieuppgifter.

Historiskt har deltagarna i nomineringsmötena i Iowa ofta gett flest röster åt dem som slutligen blir partiernas presidentkandidater. 2008 segrade exempelvis den då relativt okände Illinoissenatorn Barack Obama över betydligt mer etablerade Hillary Clinton.

Även i år har väljarvindarna blåst mot etablissemanget; det vittnar Trumps, Cruz och Sanders framgångar om. Alla tre brukar beskrivas som anti-Washington. Iowas republikanske guvernör Terry Branstad säger till The New York Times att han inte blir förvånad om en "outsider" vinner i båda partierna.

Stäng

ALLT OM USA-VALET – viktigaste nyheterna och analyserna om USA-valet direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Frida Stranne påpekar att tredje- och fjärdeplaceringen bland republikanerna är minst lika intressant som vem som segrar.

  – De som kommer trea och fyra är på banan och har stor chans att få fart på sina kampanjer. När de andra börjar hoppa av ska deras väljare hitta en ny kandidat att söka sig till, då kan de få medvind.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X