Annons
X
Annons
X
Världen
Reportage

Clinton leder stort när Georgia går till val

På tisdag tas ett rejält kliv närmare mot vilka som kommer att stå mot varandra i höstens amerikanska presidentval. Den så kallade Supertisdagen håller hela 13 delstater primärval eller nomineringsmöte. 2016 års valrörelse präglas hittills av ett starkt politikerförakt. ”De är alla clowner”, säger pastorn Hardy Bennings i Georgia, en av de delstater som röstar.

Kampen om Vita huset

AUGUSTA Det är en hård värld vi lever i, konstaterar Hardy Bennings från podiet längst fram i kyrkan. Han berättar att ännu en polis har mördats i storstaden Atlanta, knappt tre timmars bilfärd bort. Inte för att det hade hänt något speciellt. Gärningsmannen gick bara rätt upp och sköt polismannen, eftersom han tydligen inte gillade poliser.

– Men Gud älskar oss människor ändå, säger pastor Hardy Bennings och möts av ett rungande ”Amen” från kyrkbänkarna.

Vi befinner oss i Augusta, precis mot gränsen till grannstaten South Carolina. Det är söndag förmiddag och precis som varje vecka i Springfield Baptist Church lyssnar församlingen på pastor Bennings predikan. Just i dag handlar det om profeten Hosea, som uppmanades av Gud att gifta sig med en prostituerad. Hardy Bennings ber församlingen ta fram sina biblar, men nästan hälften börjar i stället läsa på sin telefon eller läsplatta.

Annons
X
Söndagsgudstjänst i Bellsouth Baptist Church i Augusta, Georgia. Från vänster: Ernestine Mackey och Beatrice Olden kramar om varandra. Foto: Linus Sundahl-Djerf

Springfield Baptist Church har varit verksam just här sedan 1844 och är en av de äldsta afroamerikanska församlingarna i hela USA. Pastor Bennings börjar hetsa upp sig allt mer i sin berättelse om Hosea. En fot åker upp på predikstolen och han har en mikrofonteknik som inte ligger långt efter James Browns. Åhörarna utbrister i ett ”yes, Sir” eller ”Mhm” för att understryka vad de tycker är särskilt bra partier. Det hela utmynnar i ett crescendo där pastorn mer sjunger än pratar.

Efter predikan hälsar Bennings alla gäster välkomna. Speciellt de mest långväga från Sverige. När vi förklarat att vi bevakar primärvalen kommer reaktionen spontant.

– Politik? Oh, herregud, de är alla en bunt clowner, säger Hardy Bennings om kandidaterna och frågar om vi håller på likadant i Sverige.

Stäng

ALLT OM USA-VALET – viktigaste nyheterna och analyserna om USA-valet direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Pastor Hardy Bennings predikar under söndagsgudstjänsten i Bellsouth Baptist Church i Augusta, Georgia. Foto: Linus Sundahl-Djerf

  **När gudstjänsten är avslutad ** är det många som kommer fram och vill prata om årets valkampanj. Svarta utgör nästan en tredjedel av Georgias drygt 10 miljoner invånare och är en viktig väljargrupp att nå. Inte minst för Demokraternas kandidater, Hillary Clinton och Bernie Sanders, eftersom det är det parti de flesta afroamerikaner brukar rösta på.

  – Jag tror att det är för att de flesta av oss ligger i en relativt låg inkomstklass. Demokraterna bryr sig mer om människor som inte är rika, säger Carolin Stevens och börjar direkt att prata om Donald Trump och hur hon inte klarar av honom eftersom hans ego är så stort.

  Sjuksköterskan Beatrice Olden kontrar med att om man inte har något snällt att säga om människor, ska man inte säga något alls – men att Trumps idé om att bygga en mur mot Mexiko är absurd. Sedan säger hon något som jag hör flera gånger i Springfield Baptist Church.

  Söndagsgudstjänst i Bellsouth Baptist Church i Augusta, Georgia. Foto: Linus Sundahl-Djerf

  – Jag kommer troligen rösta på Hillary Clinton, men det här landet är inte redo för en kvinnlig president. De var inte redo för en svart president.

  Ernestine Mackey håller med. Hon säger att hon gillar Hillary, och att hon är kvalificerad för jobbet.

  – Men landet är inte redo. Jag tror inte att jag är redo för en kvinna. Så som kongressen beter sig nu, så tror jag att det kommer att vara svårare för en kvinna att hantera ledamöterna där, säger Ernestine Mackey, bara för att att konstatera att hon ändå kommer att rösta på Clinton. ”Bernie Sanders är för gammal”.

  Valet nu på tisdag är oerhört viktigt. 13 delstater ska rösta, och det kommer att fördelas fler delegater än någon annan dag under hela primärvalssäsongen. Ska man tro opinionsmätningarna kommer Hillary Clinton i princip att krossa Bernie Sanders i den amerikanska Södern. Enligt sajten Real Clear Politics, som räknar ut ett snitt av samtliga mätningar leder hon med 64 mot 25 procent i Georgia och med 60 mot 34 procent i Texas, som är den delstat som har flest delegater. Det är enbart i senator Sanders hemstat Vermont som han leder med hela 85 procent, mot Clintons 10, och i Massachusetts i nordöstra hörnet av USA som de ligger lika.

  Söndagsgudstjänst i Bellsouth Baptist Church i Augusta, Georgia. Foto: Linus Sundahl-Djerf

  Även Donald Trump leder stort i de flesta mätningar, om än inte med lika stor marginal som Clinton. Att det fortfarande är fem kandidater kvar på den republikanska sidan gör att Trump ligger på runt 30–35 procent i de flesta delstater, medan de båda senatorerna Marco Rubio och Ted Cruz, ligger tvåa och trea. Undantaget är Texas, Cruz hemstat, där han ser ut att vinna.

  Pastor Bennings har inte bestämt sig för vem han ska välja. Han är till vardags chef för ett it-bolag i Atlanta och säger att han röstat såväl republikanskt som demokratiskt tidigare, men att det är svårt den här gången.

  – Republikanerna har blivit extrema på ett sätt vi aldrig ett tidigare. De har dragit sig långt ut till höger, samtidigt som Demokraterna ligger så långt till vänster att det inte går att rösta på dem, förklarar Hardy Bennings och konstaterar att de flesta väljare befinner sig i mitten.

  – Det politiska läget är riktigt illa. Jag försöker i stället inspirera människor att gå ut och förändra samhället på egen hand. Klyftorna är större än någonsin här i USA.

  Söndagsgudstjänst i Bellsouth Baptist Church i Augusta, Georgia. I mitten: Beatrice Olden. Foto: Linus Sundahl-Djerf
  Carolin Stevens gör sig reda att åka hem efter söndagens gudstjänst i Bellsouth Baptist Church i Augusta, Georgia. Foto: Linus Sundahl-Djerf
  Annons

  Söndagsgudstjänst i Bellsouth Baptist Church i Augusta, Georgia. Från vänster: Ernestine Mackey och Beatrice Olden kramar om varandra.

  Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 1 av 6

  Pastor Hardy Bennings predikar under söndagsgudstjänsten i Bellsouth Baptist Church i Augusta, Georgia.

  Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 2 av 6

  Söndagsgudstjänst i Bellsouth Baptist Church i Augusta, Georgia.

  Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 3 av 6

  Söndagsgudstjänst i Bellsouth Baptist Church i Augusta, Georgia.

  Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 4 av 6

  Söndagsgudstjänst i Bellsouth Baptist Church i Augusta, Georgia. I mitten: Beatrice Olden.

  Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 5 av 6

  Carolin Stevens gör sig reda att åka hem efter söndagens gudstjänst i Bellsouth Baptist Church i Augusta, Georgia.

  Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 6 av 6
  Annons
  X
  Annons
  X