HotetTroll styr världen och bär skuld för svår vattenbrist

Övermänskliga varelser ligger bakom andra världskriget. Även vana läsare har svårt att hänga med i första delen av Mats Söderlunds dystopiska fantasytrilogi. Men med mer kärlek och redigering hade den här berättelsen kunnat bli något riktigt stort, skriver Sebastian Lönnlöv.

Under strecket
Publicerad
Göran Segeholm/Rabén och Sjögren
Foto: Göran Segeholm/Rabén och Sjögren
Annons

Mats Söderlund har nio diktsamlingar, flera faktaböcker och en tät roman om uppväxt och ångest bakom sig, men när han för första gången riktar sig till unga läsare passar han på att byta genre totalt. ”Hotet” är första delen i en dystopisk fantasytrilogi, som i marknadsföringen jämförs med ”Hungerspelen” och ”Cirkeln”. Vi befinner oss i en nära framtid där klimatförändringarna har orsakat akut vattenbrist och där den ständiga uppkopplingen innebär ständig övervakning.

I centrum står Jenny, en sjuttonåring som inte kan minnas den utflykt då hennes pappa försvann spårlöst. Mamman, som har en topposition inom FN, måste åka till Hongkong för ännu ett krismöte om vattenförsörjning. Jenny och hennes två syskon är vana vid att lämnas ensamma, men den här gången är de iakttagna av någon som vet en hemlighet de själva inte anar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons