Annons
X
Annons
X

Clausen: ”Vi har en fantastisk slagkraft”

Nordeas vd Christian Clausen gör tummen upp och talar om rekordresultat. Aktiemarknaden gör tummen ned och pekar på fortsatt elände på den danska husmarknaden, dessutom svag tillväxt i Finland.

Foto: SCANPIX

Beskrivningen av Nordeas kvartalsrapport skiftar rejält beroende på vem man frågor. Ledningen med vd Christian Clausen i spetsen är idel lovord över rapporten.

– Vi har en fantastisk slagkraft i våra affärer just nu. Vi får nya kunder och våra intäkter är de högsta någonsin i ett tredje kvartal. Vi går mot ett resultat som är bättre än någonsin, säger Christian Clausen entusiastiskt i en intervju med SvD Näringsliv.

Aktiemarknaden är inte lika imponerad. Kvartalsrapporten är överlag sämre än väntat och kursen faller kraftigt, ner över 2,5 procent vid sen eftermiddag.

Annons
X

– Det är uppenbart att Nordea har en svagare lönsamhet än både Swedbank och Handelsbanken. Nordea har fortsatt stora problem i Danmark med kraftiga kreditförluster. Nu börjar också Finland se illa ut med svag tillväxt, säger Andreas Håkansson, analytiker på Exane BNP Paribas, som följer Nordea.

Christian Clausen medger också efter MYCKET lång betänketid att Danmark och krisen på husmarknaden är något han är missnöjd med.

– De nya reglerna som danska Finansinspektionen har satt upp är extremt tuffa. Det gör att vi måste göra extra reserveringar för kreditförluster. Det är vi förstås inte nöja med.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Är Nordeas position i Danmark bättre eller sämre jämfört med halvårsskiftet i år?

  – Bättre. Trots att kreditförlusterna ökar har de faktiska kreditförlusterna på individnivå minskat. Jag är inte bekymrad över läget i Danmark. Visst tillväxten hade kunnat vara lite bättre men den danska ekonomin är i ganska bra balans, säger Christian Clausen.

  Återigen står Clausens bild i bjärt kontrast till andra bedömare. De påminner om dansk skuldsättning, stigande arbetslöshet och att den danska boräntan är extremt låg för närvarande, under 1 procent. Att en del danskar trots det har problem med betala ränta på sina huslån indikerar att läget skulle kunna bli explosionsartat vid en dansk räntehöjning.

  Nordeas räntenetto för tredje kvartalet (skillnaden mellan ränteintäkterna från kunderna och bankens lånekostnad) är sämre jämfört med andra kvartalet. Även resultatet efter skatt och lönsamheten i form av avkastning på eget kapital gick ner mellan det andra och tredje kvartalet. Men allt det där är irrelevant anser Christian Clausen, det är säsongmässiga skillnader, helt normala.

  – Vårt rörelseresultat för januari till september är 27 miljarder kronor. Det är 21 procent bättre än samma tid förra året. Det är det bästa 9-månadersresultatet vi någonsin har gjort. Jag är mycket nöjd med det.

  Men lönsamheten har gått ner. Avkastningen på eget kapital har gått från 12,5 vid halvårsskiftet till 10,1 procent nu

  – Ja men vi har mycket mer kapital nu. Då blir ju avkastning lägre. Jag är inte missnöjd med 10,1, det är en bra siffra.

  Konkurrenten Swedbank redovisar en avkastning på eget kapital på 14,1 procent?

  – Swedbank är svensk bank. Nordea är en nordisk bank. Det är väldigt stor skillnad. Vi har bara 20 procent av vår verksamhet i Sverige, resten är utomlands. Nordea rankas idag som en av de allra starkaste europeiska bankerna. Dessutom kan jag säga att lönsamheten i Nordeas svenska verksamhet har en i linje med Swedbanks.

  Nordea drogs för några veckor sedan in i härvan kring Telia Sonera, som misstänks ha betalat ut mutor. Det avslöjades att det ljusskygga bolaget Takilant, som fått 1,7 miljarder av Telia Sonera för en 3G-licens, öppnat konto i svenska Nordea. Kontot med 200 miljoner kronor är nu fryst och Finansinspektionen (FI) har inlett en granskning av Nordea. Man vill undersöka om banken har följt gällande penningtvättsregler. Men här verkar inte bankens vd särskilt välinformerad.

  – Nej, det pågår ingen utredning mot Nordea, inte vad jag vet. De har bett oss svara på ett antal frågor, vilket vi också har gjort, säger Christian Clausen.

  Men FI har öppnat ett ärende där man granskar om Nordea har följt penningtvättsregler, känner du inte till det?

  – Det kan jag inte svara på. Jag kan inte kommentera mer än så.

  Följ Nordea på börsen http://bors-nliv.svd.se/index.php/detail/index/1168
  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X