Annons
X
Annons
X

Clausen: ”Lägenhetsköpet var inte ett bra beslut”

Han har inte funderat på att avgå – han har inte hunnit, säger Christian Clausen. Han har jobbat dygnet runt efter
SvD Näringslivs avslöjande förra veckan att Nordea har köpt en lyxlägenhet på Östermalm för totalt 26 miljoner till bankens vd.

(uppdaterad)
Nordeas vd Christian Clausen är påtagligt spänd när han tar emot på bankens huvudkontor.
Nordeas vd Christian Clausen är påtagligt spänd när han tar emot på bankens huvudkontor. Foto: TOMAS ONEBORG

Det är en trött och påtagligt spänd Christian Clausen som tar emot SvD Näringsliv på bankens direktionsvåning på huvudkontoret vid Kungsträdgården i Stockholm. Läget lär knappast bli bättre efter finansminister
Anders Borgs uttalande i går om att Nordea-kunder som är missnöjda bör byta bank.

Hittills har Christian Clausen vägrat svara på frågor om lyxlägenheten utan hänvisat till styrelsen. Nu har han tydligen bytt strategi. Clausen flankeras av två medarbetare under intervjun. Det är kommunikationsdirektör Jan Larsson och presschefen Helena Östman.

Det har alltså varit total krishantering den senaste tiden, för Christian Clausen. Nästan dygnets alla timmar har gått åt till att försöka förklara för kunder och anställda varför banken i kristider har köpt en 256 kvadratmeter stor lägenhet på en av Stockholms mest exklusiva adresser, på Narvavägen, som vd ska få disponera.

Annons
X

Har du varit uppe i lägenheten?

– Ja jag har sett den. Det var någon dryg vecka sedan. Det är en fin lägenhet, säger Christian Clausen, påtagligt besvärad över att behöva prata om den faktiska lägenheten och inte principerna bakom köpet.

Han medger att han deltagit i besluten som lett fram till inköpet av just den här lägenheten. Det är han, bankens fastighetschef och anlitade arkitekter som har tittat på olika objekt och till slut fastnat för den här, alldeles intill Karlaplan på sex rumt och kök.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Den ska renoveras, kök och badrum ska installeras. Vi räknar med renoveringskostnader på cirka 3,5 miljoner. Sedan flyttar jag in i februari eller mars, säger han.

  Renoveringskostnader och köpeskilling på 22,5 miljoner ger en total kostnad på 26 miljoner för Nordea. Det faktum att Clausen har engagerat sig i valet av lägenhet kan tyckas märkligt med tanke på att banken gör ett så stort nummer av att detta inte är Clausens lägenhet utan bankens egendom. Det är inte en gåva utan en bostad som Christian Clausen har rätt till enbart så länge han är vd.

  – Det är just det här som många kunder och även anställda inte riktigt har fått förklarat för sig, säger Christian Clausen och fortsätter:

  Rapporteringen i media kunde ha varit mer nyanserad
  Nordeas vd Christian Clausen

  – De tror jag har fått en lägenhet för 22 miljoner av banken. Så är det ju inte. Här tycker jag gott att rapporteringen i media kunde ha varit mer nyanserad. Det har inte heller framkommit så tydligt att jag har en lägenhet i Köpenhamn som jag äger och betalar allt själv för.

  Men i nästa andetag är han noga med att inte kritisera media.

  – Vi ska tåla en tuff granskning, så är det. Och jag tycker inte att vi har blivit missförstådda men vi måste lägga ner mycket kraft på att förklara uppgifterna i sak, säger han.

  Enligt Nordeas vd har egentligen inget nytt alls inträffat. Han har tidigare hyrt en lägenhet på Östermalm. Nu går hyreskontraktet för den lägenheten ut och då har banken beslutat sig för att köpa en lägenhet i stället, som bör bli en bra investering. Kostnadsmässigt är det på sikt ingen skillnad för banken, enligt Christian Clausen.

  Så det var ett bra beslut?

  – Nej, det var det väl inte. Hade vi vetat om vilka reaktioner det här skulle leda till hade vi säkert tagit ett annat beslut. Sannolikt hade vi då fortsatt med en hyresrätt, säger Christian Clausen.

  Han medger utan omsvep att han är tagen och omskakad av stormen kring Nordea och hans person den senaste tiden. Det har inte bara handlat om lyxiga lägenheter utan också om dålig avkastning på Nordeas fonder de senaste tio åren, hög pension och personalneddragningar.

  Just ”tagen” och ”omskakad” var ord han också använde i det personliga brev han skickade ut till all personal i banken i måndags. Där uttryckte han förståelse för de tuffa dagar som många anställda har fått genomlida när de fått ta emot arga kunder som haft synpunkter på bankledningens ersättningar.

  Har du förståelse för att bankens kunder reagerar, att de tycker att du som tjänar 10 miljoner om året borde kunna köpa en egen lägenhet?

  – Det har jag absolut förståelse för. Jag har också förståelse för att anställda som kanske riskerar att förlora jobbet i våra kommande neddragningar tycker det är konstigt att vi investerar 22 miljoner i en ny lägenhet just nu. Det är en utmaning för oss att förklara detta.

  – Det som jag och styrelsen har lärt oss av det här är att vissa frågor snabbt blir symbolfrågor mer än något annat. Det måste vi se upp med i framtiden och bli bättre på att hantera.

  Många blev också överraskade, däribland finansminister Anders Borg, av ordförande Björn Wahlroos uttalande om att han gärna skulle ge dig ännu högre lön så att du kunde köpa fler lägenheter. Kommentar?

  – Nej, det kan jag inte svara på, det kan du inte begära att jag ska kommentera, han är min ordförande. Jag tror bara han försökte förklara styrelsens beslut på sitt sätt.

  Anders Borg tycker att missnöjda kunder i Nordea bör byta bank. Vad säger du om det?

  – Vi uppfattar hans kommentar som en generell uppmaning att vara noga med vilken bank man har. Det håller vi med om. Man ska se över villkoren och tjänsterna som banker erbjuder. Om någon är missnöjd med Nordea på grund av det som har rapporterats de senaste veckorna, så tycker jag att man ska gå till ett kontor och få hela bilden förklarad för sig. Vi har ingenting att dölja.

  LÄS OCKSÅ:
  ”Byt bank” – Anders Borgs tips till missnöjda kunder

  LÄS OCKSÅ
  ”Vilda västern i ”Nalle” Wahlroos Nordea

  LÄS OCKSÅ
  SvD avslöjar – Våning till Nordeas vd för 22,5 miljoner

  Annons
  Annons
  X

  Nordeas vd Christian Clausen är påtagligt spänd när han tar emot på bankens huvudkontor.

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X