Clas Ohlsons vinst sjönk

Att pyssla är hett. Fixarsugna köpte prylar på Clas Ohlson för nästan 3 miljarder kronor under det senaste året, en halv miljard mer än året innan. Men höga kostnader för nya butiker gjorde att vinsten sjönk det fjärde kvartalet.

Under strecket
Publicerad
Annons

Hemfixar-tv har lyft gör-det-själv-handeln. Kedjan Clas Ohlsson etablerade tio nya butiker och ökade sin försäljning till 2,95 miljarder kronor under det brutna räkenskapsåret, från 2,51 miljarder året innan.
Vinsten steg för helåret men förväntningarna på bolaget var högt ställda och aktien backade när rapporten släpptes. Under det fjärde kvartalet sjönk vinsten efter skatt från drygt 29 till 27 miljoner, medan kostnaderna steg.

– Det är ett nytt rekordår vi lägger till samlingen. Det fjärde kvartalet gjorde vi fem butiksetableringar, därför steg kostnaderna, säger Gert Karnberger, vd för Clas Ohlson.
Under året öppnade Clas Ohlson tio nya butiker, varav hälften det fjärde kvartalet. Orsaken var att man under hösten sköt upp etableringarna för att istället satsa på ett nytt automatiskt lager.
Med fler butiker och högre försäljning i dem som redan finns tänker hemfixarkedjan växa med 15 procent årligen. Det är främst i Sverige, Norge och Finland som expansionen ska fortsätta, och av de tio nya butiker
som finns kontrakterade ska åtta öppnas i år. Den första öppnar i Finland.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons