Recension

Jonathan Strange & Mr NorrellClarkes magi bjuder inte in

Under strecket
Publicerad
Annons

En av förra årets mest uppmärksammade brittiska debuter var Susanna Clarkes roman Jonathan Strange & Mr Norrell. Det är närmast en hybrid av Tolkien och Harry Potter, spetsad med en nypa Austen och lite Dickens.
Susanna Clarke berättar om magins återkomst till England i början av 1800-talet. En magiker från Yorkshire, Mr Norrell, är ovillig att tillämpa den magi han studerat, men lockas att erbjuda regeringen sina tjänster. Med diverse trick hjälper han den brittiska flottan att överlista fransmännen, och han väcker därtill upp en kvinna från de döda. Och han får en elev, den unge Jonathan Strange. Förhållandet dem emellan präglas av både Mr Norrells vilja att föra kunskapen vidare och rivalitet.
I utkanten av skeendet rör sig också en gåtfull gentleman, och vi får en del återblickar till alvernas övertagande av norra England på 1100-talet. Susanna Clarke fogar dessutom en mängd petimeteraktiga noter
till texten, som för att på den fiktiva nivån garantera dess tillförlitlighet.

Susanna Clarke manar fram en halvvärld, där vi känner igen 1800-talets London och Yorkshire, men även dunkla miljöer befolkade av människor som tycks befinna sig i ett limbo, i en tillvaro mellan liv och död. Vi får också en del ironiska kommentarer av social art. Susanna Clarke visar onekligen en beundransvärd förmåga att få ihop linjerna till en helhet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons