Clara Henry: ”Mens är inte pinsamt”

Clara Henry ville först bli höjdhoppare. I stället blev hon en av Sveriges största videobloggare. Nu har hon precis släppt sin första bok – om mens.

Clara Henry med proppen som stoppar mens.
Clara Henry med proppen som stoppar mens. Foto: Daniella Backlund

"Tio år och fnissig, men till och med jag förstod att mens är pinsamt och nog inte ska pratas om. Därför blev mens det enda jag ville, men inte vågade, prata om." Så skriver Clara i inledningen på sin bok "Ja, jag har mens, hurså?"
Mens. Det mest naturliga som finns, men ändå något som många talar om som något äckligt och pinsamt. Men måste det verkligen vara så?

– Nej, mens ska inte vara pinsamt, säger Clara Henry.

Clara hade videobloggat i några år när hon la ut sin första video om mens på Youtube. Den sågs och kommenterades av jättemånga. De flesta var snälla, men en hel del var också elaka.

– Om någon skriver eller säger "Har du mens eller?" brukar jag svara "Nej, men jag kan höra av mig när den kommer, eftersom du verkar så intresserad". Då brukar de tystna. Om man känner sig trygg med det kan man svara så om någon frågar.

Många unga tjejer mejlar henne om mens, och när hon går på stan kan det komma fram tjejer som säger "snälla, sluta aldrig prata om mens!".

– Jag är ingen skolsyster och kan inte svara på om något är normalt eller inte. Men eftersom så många skriver till mig så märker jag ännu mer att mens är något som vi måste prata om.
Själv tyckte hon att det var jobbigt att berätta för sin mamma när hon som 13-åring fick mens.

– Till slut sa jag bara att jag var på toa och det var rött i trosan. Det var inte så farligt. Tycker man att det är jobbigt att prata om mens – försök i alla fall. Det blir mindre jobbigt att prata om för varje gång.

Clara Henry gör tummen upp. Foto: Daniella Backlund
Prova SvD Junior i tio veckor för 199 kronor junior.prenservice.se

Läs även

Clara Henry med proppen som stoppar mens.

Foto: Daniella Backlund Bild 1 av 2

Clara Henry gör tummen upp.

Foto: Daniella Backlund Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X