Annons

Magnus Eriksson:Clapton gick i spetsen för brittisk blues

Den brittiska bluesvågen har kartlagts och ­minutiöst dokumenterats av Christopher Hjort. En bragd med tanke på bristen på förstahandskällor. Ett bra ­komplement till Hjorts bok ger Eric Claptons själv­biografi som är något av en bildningsroman.

Publicerad

När bluesgitarristen T-Bone Walker turnerade i England i mars 1965 skrev en kritiker i Jazz Monthly att han trodde att kompgruppen hette John Mayall’s Bluesbreakers. Han tillade att gruppen var ”very, very loud but of no musical distinction.” Från dagens perspektiv uttrycker ett sådant uttalande en oförlåtlig arrogans och ignorans. Men då hade John Mayall bara givit ut en singel; hans andra kom den 2 april 1965.

Innan den stora brittiska bluesvågen på allvar kom igång 1965 var bluesen en gökunge i jazzboet. Tradjazzbanden hade enstaka bluesnummer på repertoaren, men i början av 60-talet bildade bluesentusiaster som Alexis Korner och Long John Baldry egna grupper. Det rullade dock på ganska långsamt, innan Rolling Stones fick sitt första fasta engagemang på Giorgio ­Gomelskys klubb Crawdaddy i Richmond.

Annons
Annons
Annons