Annons
X
Annons
X

Claes Borgström lämnar Socialdemokraterna

Socialdemokraternas tidigare talesperson i jämställdhetsfrågor Claes Borgström lämnar S och går med i Vänsterpartiet, rapporterar
Aftonbladet. Här förklarar han varför för SvD.

**Advokaten: Claes Borgström** 
Sture Bergwalls advokat under Quickåren har kritiserats för sitt sätt att hantera fallet och för att inte företräda sin klient korrekt. Leif GW Persson har bland annat kallat honom för ”assisterande åklagare”. 
Borgström duckade länge för frågan och ställde inte upp på intervjuer. I en intervju i P1 berättade Borgström att han utsatts för hot och hatmejl. 
Bergwalls tidigare advokat JK-anmäldes för sin hantering av fallet. Senare tog Advokatsamfundets disciplinnämnd upp Borgström till prövning, efter att SvD avslöjat att han deltagit i den intensiva mejlväxlingen inför tidigare justitiekanslern Göran Lambertz debattartiklar. Borgström slapp en varning av en oenig nämnd.
**Advokaten: Claes Borgström** Sture Bergwalls advokat under Quickåren har kritiserats för sitt sätt att hantera fallet och för att inte företräda sin klient korrekt. Leif GW Persson har bland annat kallat honom för ”assisterande åklagare”. Borgström duckade länge för frågan och ställde inte upp på intervjuer. I en intervju i P1 berättade Borgström att han utsatts för hot och hatmejl. Bergwalls tidigare advokat JK-anmäldes för sin hantering av fallet. Senare tog Advokatsamfundets disciplinnämnd upp Borgström till prövning, efter att SvD avslöjat att han deltagit i den intensiva mejlväxlingen inför tidigare justitiekanslern Göran Lambertz debattartiklar. Borgström slapp en varning av en oenig nämnd. Foto: JESSICA GOW/TT

Vad är fel med Socialdemokraternas jämställdhetspolitik?

– Man har tappat engagemanget, eller drivet, i jämställdhetsfrågan. Det krävs en ordentlig satsning på jämställdhet från vänster. Jämställdhet är den viktigaste frågan av alla, den påverkar alla politikområden.

SvD avslöjade för ett tag sedan att Stefan Löfven gått i ”
feministskola”, hjälpte inte det?

Annons
X

– Nej, det tycker jag inte har gett några synbar konkreta resultat. Jag förstår att jobbfrågan i en mening är den viktigaste, men även den ska innehålla jämställdhetsaspekter. Det har kommit i skymundan sedan Mona Sahlin avgick som partiledare.

Ligger något annat bakom att du lämnat S?

– Överhuvud taget är det en politisk utveckling där S går mot mitten. Jag delar kritiken mot vinster i välfärden, och tycker också att skattepolitik hänger ihop med vård och omsorg. Jag känner mig inte hemmastadd i partiet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Har Löfvens besked i regeringsfrågan i går något med saken att göra?

  – Det har det inte, men det bekräftar för mig att mitt val var riktigt.

  Har du känt dig välkommen i S sedan Sahlin, som personligen bjöd in dig, försvann?

  – Det finns ingen kontakt mellan mig och partiet. Jag är inte utkastad, men partiet har inget intresse av min medverkan helt enkelt.

  Varför blev det Vänsterpartiet i stället?

  – Jag gick ur Socialdemokraterna för en månad sedan. Sedan kontaktades jag av Vänsterpartiet och blev tillfrågad om att delta i partiets arbete. Ingången blir jämställdhetsfrågan, men det kan bli annat också. Jag har varit sympatisör med V i alla år, jag har alltid varit öppen med att jag befinner mig i gränslandet mellan V och S.

  Brukar du rösta på V?

  – Ja, när jag inte var med i S gjorde jag det, jag har röstat på V i alla val. Men inte när jag var med i S, det finns en lojalitet med partiet.

  Kommer du att ställa upp i valet för V?

  – Nej det vet jag inte, det har inte talats så konkret. Jag ska väl skriva någon artikel och ta någon debatt.

  Annons
  Annons
  X

  **Advokaten: Claes Borgström** Sture Bergwalls advokat under Quickåren har kritiserats för sitt sätt att hantera fallet och för att inte företräda sin klient korrekt. Leif GW Persson har bland annat kallat honom för ”assisterande åklagare”. Borgström duckade länge för frågan och ställde inte upp på intervjuer. I en intervju i P1 berättade Borgström att han utsatts för hot och hatmejl. Bergwalls tidigare advokat JK-anmäldes för sin hantering av fallet. Senare tog Advokatsamfundets disciplinnämnd upp Borgström till prövning, efter att SvD avslöjat att han deltagit i den intensiva mejlväxlingen inför tidigare justitiekanslern Göran Lambertz debattartiklar. Borgström slapp en varning av en oenig nämnd.

  Foto: JESSICA GOW/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X