Recension

Inuti (Dedans)Cixous tvingar oss ta djärva tankesprång

ETT KROPPSLIGT LÄSANDE En flicka mister sin pappa och hennes sorg skrivs fram med ett lekfullt, desperat och erotiskt språk. Magnus Persson har läst Hélène Cixous debut ”Inuti” från 1969, den förs­ta av hennes romaner som översätts till svenska.

Under strecket
Publicerad
Annons

En majoritet av alla moderna teorier om läsning fokuserar på hur mening skapas i mötet mellan text och läsare. Det är tolkningen av texten som står i centrum. Än sen då, är det inte ganska självklart? Nej det är det inte säger den fransk-algeriska författaren och litteraturteoretikern
Hélène Cixous med eftertryck. En mängd omistliga dimensioner i läsandet riskerar att glömmas bort: det känslomässiga engagemanget, passionen, att bli uppslukad av en text. Vi läser inte bara litteratur med huvudet utan (minst) lika mycket med kroppen.

Denna enkla men provokativa idé utgör något av ett ledmotiv i Cixous rika författarskap, som omfattar litteraturvetenskapliga arbeten, romaner, dramatik, essäer. Oavsett vilken genre hon skriver i prövas genrens och skrivandets gränser. Det är förbindelserna mellan sexualitet och textualitet som utforskas. Cixous försöker närma sig något som kan kallas textens begär.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons