Annons

Civilt styre rycker närmare i Sudan

Sudan förbereder sig för övergången till civilt styre. På bilden demonstrerar oppositionen i huvudstaden Khartum den 1 augusti.
Sudan förbereder sig för övergången till civilt styre. På bilden demonstrerar oppositionen i huvudstaden Khartum den 1 augusti. Foto: AP/TT

Sudans militärjunta och landets proteströrelse undertecknade på söndagen formellt den konstitutionella deklaration som parterna enats om dagen innan. Den 18 augusti ska medlemmarna i det så kallade styrande rådet tillkännages.

Under strecket
TT
Publicerad

Beskedet om överenskommelsen, som kom tidigt på lördagsmorgonen, resulterade i spontana firanden runt om i Sudan. På söndagen undertecknades dokumentet av protestledaren Ahmed Rabie och militärrådets vice ledare Mohamed Hamdan Dagalo under en ceremoni i närvaro av medlarna från Etiopien och Afrikanska unionen. Ytterligare en ceremoni, inför utländska dignitärer, ska äga rum den 17 augusti varefter överenskommelsen träder i kraft.

– Medlemmarna i det styrande rådet kommer att tillkännages den 18 augusti, premiärministern ska utses den 20 augusti och regeringen den 28 augusti, säger protestledaren Monzer Abu al-Maali.

Annons
Annons
Annons