Civilbefolkningen hade aldrig bett Nato bomba

Novi Sad ligger i Vojvodina, i Serbien, men där bor också många ungrare och som kallar sin stad Újvidék. En av dem är en god vän till mig som från allra första början var emot Slobodan Milosevic eftersom han anade att Milosevics försök att använda sig av den serbiska nationalismen skulle sluta illa. Och som värst – som vanligt – för alla slags minoriteter.

Publicerad
Annons

Min ungerske vän var därför inte förvånad när Nato på våren 1999 bombade också Novi Sad. Inte heller kunde han dela den serbiska befolkningens upprördhet efter att den genom sitt trots och sitt stöd för Milosevic fått vad den bett om. Men det var förstås omöjligt att säga öppet: ty folket var oskyldigt och hade aldrig bett om några bomber.

Bomberna föll, men min vän förmådde inte sätta på sig den måltavla i papp som symboliserade motståndet mot Nato fastän det under de dagarna inte var ofarligt att gå genom staden utan den. Ändå menade han att det i serbiska ögon skulle ha varit en ännu större provokation om han burit måltavlan i papp. Ett sådant ögon- tjänande av en (ö-) känd Milosevic-kritiker av fel nationalitet hade kunnat uppfattas som om denne ungrare ville förlöjliga den patriotiska protesten.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons