Cityhus i perfekt handelsbalans

50 ÅR I DAG Åhléns City byggdes för att lära stockholmarna masskonsumtionens konst. Mittemot hamnade Kulturhuset, som en påminnelse om att en stad inte bara byggs av handel. Men frågan är om den stad som växer fram i dag kan bli något mer än bara en galleria, skriver Dan Hallemar.

Publicerad
Den 9 september 1964 invigdes Åhléns City i Stockholm.

Den 9 september 1964 invigdes Åhléns City i Stockholm.

Foto: ÅHLÉNS
Annons

**I vissa platser **och hus sammanfaller en tids många rörelser. Trådar av ideologi och stadskultur tvinnas samman. Förändringar i sätt att leva och tänka får konkret form. Mellan två hus i Stockholms city går sådana trådar. På ena sidan Klarabergsgatan står Åhlénshuset, klätt i mörkt Helsingborgstegel och med vita ränder av holländskt glaserat tegel, som en dekorerad lång mur. På andra sidan, bortanför Sergels torg, Kulturhusets glasade fasad, våningsplanen som tycks hänga fritt där bakom, allt är synligt.Åhléns City-huset fyller 50 i dag år och Kulturhuset 40 i höst. Det var den 9 september 1964 när Åhléns invigdes. 1966 avslutades tävlingen om ett kulturhus på Sergels torg, det som skulle bli Kulturhuset. Peter Celsing vann och huset invigdes i sin helhet tio år senare, den 15 september 1974. Bakom de olika fasaderna är de två husen ändå snarlika med sina öppna, flexibla, stora våningsplan. Det var två hus som byggdes för att nå de breda massorna. Det ena med varuhandel, det andra med kultur.

**Handeln på varuhusen, **Epa, Tempo och Åhléns, var, precis som kulturen på Kulturhuset, en viktig del i förändringen mot en stad som var tillgänglig för fler. Städer för tillgänglig hedonism och kultur i folkhems-Sverige. I sin avhandling ”Ett paradis för alla: EPA mellan folkhem och förförelse” beskriver etnologen Cecilia Fredriksson det som att handeln nu kom att omfatta en stor massa människor som inte tidigare sett sina inköp som en fritidssysselsättning. En ny grupp som ”lärde sig masskonsumtionens sensuella konst” och kunde bli flanörer i stadens nya varuhus.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons