Annons

Citybanan hot mot kulturarv

Ett av Sveriges största kulturarv är i fara. Det handlar om Riddarholmen i Stockholm där sprängningarna för Citybanan snart ska börja. Konsekvenserna är inte utredda varnar Statens fastighetsverk.

Publicerad

Landets största samling statliga kulturminnen kommer inom ett år att utsättas för omfattande sprängningar i och med byggnationen av Citybanan, och nu slår Statens fastighetsverk larm. Klart är att medeltida tak- och väggmålningar riskerar att falla sönder och att 1600-talsstukaturer i domstolsbyggnaderna att rämna. Nu kräver SFV att byggmetoderna anpassas.

Det är två riksintressen som håller på att hamna i akut konflikt. Citybanan ska utan tvekan bli den nya järnvägslinje som går rakt igenom Stockholms underjord. Men även Riddarholmen är ett självklart riksintresse och har som sådant stoppat tidigare järnvägsplaner. Minns till exempel hur det tidigare förslaget – Tredje spåret – aldrig kom längre än till Södermalm, trots 1990-talets maratondebatt. Genom Citybanan ska tågen passera skonsammare, men då måste det sprängas rejält under kulturarvet.

Annons
Annons
Annons