Turen räddade mästerverk undan lågorna i City

Mordbrand på 90-talet, ett kvinnogenombrott och starten för en legendarisk skivbutik. Det nedbrunna huset nära Stureplan har en dramatisk och färgstark historia. Se bilderna som visar husets olika ansikten genom åren. I artikeln finns också flera röster som vill att fasaden återställs.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Tisdagen blev en dyster dag för stockholmarna då en av Biblioteksgatans stoltheter gick upp i rök. Här följer en kronologisk genomgång av husets historia. Ni får gärna tillföra era egna intryck, bilder och detaljer genom att mejla till mittstockholm@svd.se. Kanske är det någon butik ni har gillat extra mycket eller kanske har ni tagit någon fin bild på huset?

Innan vi börjar den kronologiska berättelsen måste vi dock berätta om det lilla ljuset i mörkret. Den fantastiskt fina entrédörren på Biblioteksgatan 9 klarade sig nämligen. Läsaren Britt-Marie Almström tipsade om detta med följande ord: ”Jag har studerat portarna med hantverksmotiv många gånger. Nu visar det sig att de är på annat ställe för renovering och alltså räddade”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons