Annons
Analys

Mat med citrus

Syrliga och vitaminstinna. Som tur är bjuder årets kalla månader ljuspunkter i form av hög-säsong för citrus. Här serverar vi några fräscha recept att berika dig med. Vintips: Mikael Mölstad

Under strecket
Publicerad

Nigellas långstekta kyckling. Den här kycklingen blir fantastiskt mör och saftig. Tar tid att tillaga men går snabbt att förbereda.

Foto: JUREK HOLZERBild 1 av 20

Citronkyckling med basilika. Mycket enkel kycklingrätt.

Foto: JUREK HOLZERBild 2 av 20

En riktig retrorätt som alltid går hem. + superlätt att göra.

Bild 3 av 20

En saftig och mjuk kaka med härlig citronsmak.

Foto: JUREK HOLZERBild 4 av 20
Foto: JUREK HOLZERBild 5 av 20
Foto: JUREK HOLZERBild 6 av 20
Foto: JUREK HOLZERBild 7 av 20
Foto: JUREK HOLZERBild 8 av 20
Foto: JUREK HOLZERBild 9 av 20
Foto: JUREK HOLZERBild 10 av 20
Foto: MALIN HOELSTADBild 11 av 20
Foto: JUREK HOLZERBild 12 av 20
Foto: MARTIN SKREDSVIKBild 13 av 20
Foto: JUREK HOLZERBild 14 av 20
Foto: JUREK HOLZERBild 15 av 20
Foto: DAVID LOFTUS OCH CHRIS TERRYBild 16 av 20
Foto: MALIN HOELSTADBild 17 av 20
Foto: JUREK HOLZERBild 18 av 20
Foto: KATJA KRISTOFERSONBild 19 av 20
Foto: JUREK HOLZERBild 20 av 20

Nigellas långstekta kyckling. Den här kycklingen blir fantastiskt mör och saftig. Tar tid att tillaga men går snabbt att förbereda.

Foto: JUREK HOLZERBild 1 av 7

Citronkyckling med basilika. Mycket enkel kycklingrätt.

Foto: JUREK HOLZERBild 2 av 7

En riktig retrorätt som alltid går hem. + superlätt att göra.

Bild 3 av 7

En saftig och mjuk kaka med härlig citronsmak.

Foto: JUREK HOLZERBild 4 av 7
Foto: JUREK HOLZERBild 5 av 7
Foto: JUREK HOLZERBild 6 av 7
Foto: JUREK HOLZERBild 7 av 7
1/4

Nigellas långstekta kyckling. Den här kycklingen blir fantastiskt mör och saftig. Tar tid att tillaga men går snabbt att förbereda.

Foto: JUREK HOLZER
2/4

Citronkyckling med basilika. Mycket enkel kycklingrätt.

Foto: JUREK HOLZER
3/4

En riktig retrorätt som alltid går hem. + superlätt att göra.

4/4

En saftig och mjuk kaka med härlig citronsmak.

Foto: JUREK HOLZER

FRISKT

Foto: JUREK HOLZER

Citron Fourré

En riktig retrorätt till förrätt som alltid går hem. Superlätt att göra och rolig att bjuda på.
Till receptet

Vintips: Petit Chablis Domaine Sainte Claire, 99:-, Chablis, Frankrike, 5588.

Foto: JUREK HOLZER

Nigellas långstekta kyckling

Den här kycklingen blir fantastiskt mör och saftig. Den tar tid att tillaga men går snabbt att förbereda och sköter sig själv i ugnen.
Till receptet.

Vintips: Domaine du Pré Baron Sauvignon Blanc, 89:-, Touraine, Loire, Frankrike, 2712.

Foto: JUREK HOLZER
Annons
Annons
Foto: JUREK HOLZERBild 1 av 4
Foto: JUREK HOLZERBild 2 av 4
Foto: JUREK HOLZERBild 3 av 4
Foto: MALIN HOELSTADBild 4 av 4

Citronkyckling

En riktig söndagsmiddag du kan bjuda hela familjen på.
Till receptet

Foto: JUREK HOLZER

Gulasch med citron

Klassisk gulasch har fått smak av citron som piffar till den värmande och närande soppan.
Till receptet.

Foto: JUREK HOLZER

Citronkyckling med gult linsris och tahinisås

En färgsprakande festmiddag med inspiration från Mellanöstern.
Till receptet

Foto: JUREK HOLZER

Kycklingbollar med citron och salvia

En rätt med klassisk medelhavssmak. Med kyckling känns det lite exklusivare än med vanlig köttfärs.
Till receptet.

Foto: MALIN HOELSTAD
Annons
Annons
Foto: JUREK HOLZERBild 1 av 4
Foto: MARTIN SKREDSVIKBild 2 av 4
Foto: JUREK HOLZERBild 3 av 4
Foto: JUREK HOLZERBild 4 av 4

Apelsin- och koriandermarinerade räkor

Med grönsaksnudlar. Syrligt och gott.
Till receptet

Foto: JUREK HOLZER

Citronkyckling med basilika

Mycket enkel kycklingrätt som smakar gott med färsk pasta.
Till receptet

Foto: MARTIN SKREDSVIK

Krabbplättar med citron- och vitlöksås

Servera med den kalla såsen, en fräsch grön sallad och lite bröd.
Till receptet

Foto: JUREK HOLZER

Risoni med citron, parmesan och rucola

Risoni är risformad pasta som passar i en sallad. Citron, parmesan och rucola är en oslagbar kombination.
Till recepet.

Foto: JUREK HOLZER

Fyllda melonskålar med kycklingsallad, avokado och citron

Det ser läckert ut att servera salladen i melonskal. Dessutom blir det mindre tråkig disk.
Till receptet

Annons
Annons
Foto: DAVID LOFTUS OCH CHRIS TERRYBild 1 av 5
Foto: MALIN HOELSTADBild 2 av 5
Foto: JUREK HOLZERBild 3 av 5
Foto: KATJA KRISTOFERSONBild 4 av 5
Foto: JUREK HOLZERBild 5 av 5
Foto: DAVID LOFTUS OCH CHRIS TERRY

Jamie Olivers citronsorbet

Servera som den är i en skål eller i glas men den blir också urläcker tillsammans med en sås på mixade hallon.
Till receptet

Foto: MALIN HOELSTAD

Citruskaka med maräng

Servera gärna den här kakan med hallon och vaniljglass.
Till receptet

Foto: JUREK HOLZER

Citronkaka

En saftig och mjuk kaka med härlig citronsmak.
Till receptet

Vintips: Nivole, 69:-, Piemonte, Italien, 7787, 375 ml.

Foto: KATJA KRISTOFERSON

Citrusbullar

”Det här är en variant på bullar som är lite syrliga, prova gärna att byta ut citron och lime mot andra citrusfrukter!”
Till receptet.

Foto: JUREK HOLZER

Farmor Esters citrondricka

En perfekt måltidsdryck.

2 citroner, ekologiska

25 g citronsyra

5 dl socker

1 liter kokande vatten

20 minuter + 1 dygn på sval plats

Så gör du

1. Tvätta citronerna och skiva tunt. Lägg citronskivor, citronsyra och socker i en stor kastrull och slå på det kokande vattnet. Låt svalna, lägg på lock oc ställ kastrullen att dra på en sval plats i 1 dygn.

2. Sila av citronerna och häll upp på flaska.

  1. Drycken är ett koncentrat som vid serveringen späds med vatten efter smak, som saft.
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons