Annons

Citroën har tyvärr dragits in i sporttrenden

C3 Aircross är en högbyggd småbil med två centimeter högre markfrigång jämfört med vanliga, lilla C3. Någon terrängbil är det dock inte.
C3 Aircross är en högbyggd småbil med två centimeter högre markfrigång jämfört med vanliga, lilla C3. Någon terrängbil är det dock inte. Foto: Pontus Lundahl/TT

Är det en suv eller bara en högbyggd småbil? Och spelar det i så fall någon roll? Citroën C3 Aircross är en mittemellanbil med ganska medelmåttiga egenskaper – men en hel del personlighet som går att spåra till märkets tidigare modeller.

Under strecket
Publicerad

Lillebror C3 och storasyster C4 Cactus samt nya C3 Aircross – det råder inga tvivel om att de har samma mamma och pappa. Det nya formspråket är karaktärsstarkt.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 9

Föregångaren hette C3 Picasso och var mer av en kompakt minibuss. Nuvarande mode föreskriver suv-proportioner, vilket inte är helt knasigt ur praktiskt hänseende heller.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 2 av 9

En rak och enkel instrumentgrupp, men pekskärmen mitt på panelen är seg i vändningarna. Fler fysiska reglage vore en välgärning.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 3 av 9

Mellan 410 och 520 liter ryms här, beroende på baksätets aktuella position.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 4 av 9
Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 5 av 9

Komforten i baksätet är inte högklassig, men duglig.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 6 av 9

Systermodellen C4 Cactus har väldigt svampiga framstolar. C3 Aircross är mer konventionella men för den skull bekväma.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 7 av 9
Foto: Mazda Bild 8 av 9
Foto: Volkswagen Bild 9 av 9

På ett sätt är nya C3 Aircross en solklar arvtagare till klassiska Citroën 2CV (1948–1990).

2CV konstruerades för att vara en enkel och billig folkbil, en fransk motsvarighet till Volkswagen Typ 1 (Bubblan). Framhjulsdrift, smala däck, tilltagen markfrigång och mjuk fjädring bidrog till att 2CV blev en duglig klättrare över både sanddyner och steniga partier.

Annons
Annons
Annons