Annons
X
Annons
X

Cirkus-SEB på Cirkus

Cirkus när SEB höll bolagsstämma på Cirkus i Stockholm. Aktieägarnas många frågor om bankens engagemang i Baltikum och nyemissionen vittnade om oro för framtiden.

SEB:s styrelseordförande Marcus Wallenberg och koncernchef Annika Falkengren.
SEB:s styrelseordförande Marcus Wallenberg och koncernchef Annika Falkengren. Foto: LARS PEHRSON

Det var varmt och nästintill fullsatt på Cirkus när SEB höll bolagsstämma igår eftermiddag. Rad efter rad satt aktieägarna med sina gröna SEB-påsar i knäet. Majoriteten var vithåriga män med gott om tid. För tid tog det.

Bankens ordförande, Marcus Wallenberg och vd Annika Falkengren hade knappt hunnit sätta sig, förrän de fick de första frågorna från publiken. Aktieägaren Carl Axel Bruno ogillade utformningen på nyemissionen och var rädd att SEB-aktien skulle utvecklas till en frimärksaktie. Hans uttalade farhågor möttes av applåder.

Och sedan fortlöpte frågorna trots att stämman inte kommit fram till punkten för allmänna frågor.

Annons
X

Trots att Annika Falkengren gjorde ett försök att mota Olle i grind genom att ge svar på, vad hon kallade för de vanligaste frågorna, före frågestunden, tycktes aktieägarna gång efter annan ställa frågor om just det hon tog upp: Om bankens riskexponering i Baltikum, om det allmänna ekonomiska läget, och om utlåningen.

Andra ställde frågor om sådant som egentligen inte hör till en bolagsstämma; om varför SEB-kontoren hade blivit färre, varför öppettiderna var så korta och varför banken har skippat sin kontanthantering på så många ställen. Andra var besvikna över utvecklingen av bankens fonder och ställde frågor om dessa.

Men mest irritation väckte aktiekursens utveckling. ”Aktiekursen är på väg ned under golvet”, sa en upprörd aktieägare. Och även det faktum att utdelningen skulle slopas ifrågasattes. Men Marcus Wallenberg förklarade gång efter annan att det inte finns någon logik i att först dela ut pengar och sedan fråga aktieägarna om mer pengar.

– Vi har med nyemissionen försökt ta höjd för vad som kan hända. Vi ska rusta oss för det värsta. Det innebär inte att det värsta inträffar, sa Marcus Wallenberg.

Under den segdragna frågestunden, drygt två timmar efter att stämman inleddes, droppade många av. Detta trots att det var 16 punkter kvar och man ännu inte hunnit fram till nyemissionen och förslaget om bonusprogrammet, som kritiserats av organisationen Aktiespararna.

SvD Näringsliv var också tvungna att lämna tillställningen i förtid för att hinna få med detta i tidningen. På 47:ans buss, från Djurgården in mot stan diskuterades stämman.

– Det var fler frågor än vanligt, konstaterade Kerstin Ygge som länge varit aktieägare i banken.

Hon reagerade över att så många försökte lägga skulden på ledningen för finanskrisen och övervägde att teckna sig för fler aktier

– Om man ska vara solidarisk, så ska man teckna. Annika Falkengren gör ett fantastiskt jobb.

Även aktieägaren Gunnar Westman hade beslutat sig för att teckna sig.

– Jag var med under förra krisen och köpte då. Det blev en bra affär.

Annons
Annons
X

SEB:s styrelseordförande Marcus Wallenberg och koncernchef Annika Falkengren.

Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X