Annons
X
Annons
X

Sanna Rayman: Cirkulär normbekämpning

Kvinnorna gör inte som Anna Hedborg vill.
Kvinnorna gör inte som Anna Hedborg vill. Foto: MATS ANDERSSON

Regeringens utredning Jämställdhet i arbetslivet har upptäckt att folk drygar ut sin föräldraledighet genom att spara på de välbetalda dagarna. Föräldraledighet för drygt 40 000 barn har granskats och resultatet visar att uttaget av föräldrapenning inte är ett rättvisande mått för hur länge föräldrar de facto är hemma med sina barn.

”Mammorna var i snitt lediga drygt 13 månader fram till att barnet fyllde två år men, de tog ut ersättning för 9,5 månader. Papporna var hemma 3,5 månader i snitt, och tog ut ersättning för två månader”, rapporterar Sveriges Radio (25/9).

Många föräldrar anser sig alltså ha råd att ta ut mindre pengar/vecka än maxbeloppet. Det utbredda bruket att spara dagar ger en god uppfattning om hur generös den svenska föräldraförsäkringen är. Den ger oss råd att utforma vår första tid med våra barn efter eget huvud och en del väljer då kombinationen längre tid och snålare ekonomi.

Annons
X

Vad reagerar då utredningens ordförande Anna Hedborg på? Ja, inte på generositeten. Det är förstås det där med val efter eget huvud som skaver. För även den obetalda ledigheten är ojämnt fördelad mellan könen, vilket kan få konsekvenser för mammornas karriärer, menar Hedborg – och ifrågasätter därför flexibiliteten i föräldraförsäkringen.

Ja, jösses. Man får hoppas att ingen utreder huruvida folk beter sig ojämställt på röda dagar. Då ryker väl de också.

”Kanske borde det bli svårare att vara hemma med barn utan att få betalt”, funderar Hedborg och frågar sig om inte flexibiliteten i sig ”skapar normer”.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Mja. Normerna fanns nog före både föräldraförsäkringen och dess flexibilitet. Det Anna Hedborg bör fråga sig, innan hon förordar stelbenthet i jämställdhetens namn, är följande. Är hon säker på att mindre flexibilitet skulle motverka dessa normer? Vid vilken inflexibel punkt ger till exempel kvinnor upp och går hem igen? Driv det dithän och normerna har besegrat dig ändå. Cirkeln sluts.

  Annons
  Annons
  X

  Kvinnorna gör inte som Anna Hedborg vill.

  Foto: MATS ANDERSSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X