Annons
X
Annons
X

CIA-trupper slåss mot Pentagon-milis i Syrien

CIA-finansierad milis slåss nu mot grupper som beväpnats av Pentagon i Syrien, avslöjar LA Times. Att miliser stödda av olika delar av USA:s krigsmaskineri ställs mot varandra sätter fingret på hur svårt det är för externa parter att ta kontroll i det komplexa kriget.

Kriget i Syrien
[object Object]
Syriska miljonstaden Aleppo har härjats hårt av kriget under flera år. Foto: Manu Brabo/AP

**Platsen: Slätten mellan **den syriska krigshärjade staden Aleppo och den turkiska gränsen. Kombattanter: Två miliser, finansierade av två olika amerikanska myndigheter.

De våldsamma sammandrabbningarna i nordvästra Syrien sätter fokus på hur begränsat inflytande stormakterna har över utvecklingen i det fem år långa och blodiga kriget i Syrien, skriver LA Times.

Motsättningarna började i mitten av februari då den så kallade Furan al Haq-milisen, eller "Rättfärdighetens riddare", som enligt LA Times finansieras av amerikanska underrättelsetjänsten CIA, kördes ut ur den strategiskt viktiga staden Marea, tre mil norr om Aleppo.

Annons
X

**Angriparna var Pentagonfinanseriade **Syriens demokratiska styrka, mestadels bestående av kurdiska YPG, som från kurdkontrollerat område, tog sig in i staden.

– Alla grupper som attackerar oss, oavsett varifrån de får sitt stöd, kommer vi att slåss emot, sade en ledare för Furan al Haq-milisen i samband med händelserna, enligt LA Times.

Enligt tidningen har liknande skottutväxlingar skett även på andra ställen i närheten av Aleppo. I området finns regimstyrkor, oppositionsgrupper och även IS. "Det är ett komplicerat krig där våra möjligheter är kraftigt begränsade", förklarar en anonym tjänsteman för tidningen, och får stöd av politikerna.

– Det är en enorm utmaning och ett rätt nytt fenomen, en del av det tredimensionella schack som Syriens krigsskådeplats är, säger republikanen Adam Schiff, som sitter i kongressens säkerhetsutskott, till LA Times.

USA och president Barack Obama beslutade under mars att fortsätta stödet till den relativt nyskapade koalitionen Syriens demokratiska styrka, som kurdiska YPG är en del av.

CIA, å andra sidan, har sin egna operation där man stöder rebellgrupper inne i Syrien med vapen för att pressa Syriens president Assad till förhandlingsbordet. Tills nyligen har operationerna skett mestadels i olika regioner i Syrien. Men ryska bombningar mot rebellgrupper som Furan al Haq-milisen, har gjort att Syriens demokratiska styrka har sett sin chans att avancera och ta kontroll över ett större område runt Aleppo.

Annons
Annons
X

Syriska miljonstaden Aleppo har härjats hårt av kriget under flera år.

Foto: Manu Brabo/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X