CIA tror sig veta var bin Ladin är

– Jag har en utmärkt idé om var han finns. Nästa fråga, säger Goss i en intervju i veckans nummer av Time.

Under strecket
Publicerad
Annons

WASHINGTON Om man läser mellan raderna verkar det som om CIA-chefen Porter Goss vet var någonstans den efterlyste terroristledaren Usama bin Ladin gömmer sig.
Tusentals USA-ledda trupper har varit inblandade i jakten på al-Qaidas ledare och USA har utfäst en belöning på 25 miljoner dollar till den som kan ge upplysningar somleder till att han grips.
Enligt Goss finns det en del ”svaga länkar” i terrorkriget och dessa måste stärkas innan man kan gripa bin Ladin. Han talar vidare om att det kan vara svårt att hantera ”fredade tillflyktsorter i självständiga stater”. Detta skulle kunna tolkas som att bin Ladin uppehåller sig i ett land som USA har goda relationer till - och det överensstämmer med spekulationer om att bin Ladin inte är i Afghanistan, som många tidigare trodde, utan på andra sidan gränsen i Pakistan.
I förra veckan uppgav den tillträdande amerikanske Irakambassadören Zalmay Khalilzad, som hittills varit stationerad i Kabul, att han inte tror att varken Usama bin Ladin eller talibanledaren
mulla Omar befinner sig i Afghanistan.

Annons

Porter Goss säger att han tror att al-Qaida skulle kunna slå till mot USA igen. Men han understryker också att han tycker att man varit framgångsrik i att ”föra kriget till dem” eller med andra ord att inte utkämpa det på amerikansk mark.
Enligt den tumregel som används har runt 3 000 misstänkta medlemmar samt två tredjedelar av al-Qaidas kända ledarskap tillfångatagits sedan attentaten i New York för snart fyra år sedan. Men bin Ladins närmaste man, egyptiern Ayman al-Zawahiri, såg ut att må utmärkt i en video som al-Jazira sände för några dagar sedan. Bin Ladin själv har inte avhörts sedan i mitten av december förra året.
I intervjun med Time fick Goss också frågor om upprorsmännen i Irak. Han motsade delvis vicepresident Dick Cheneys prognos nyligen om att det snart är dags för de sista dödsryckningarna. Enligt Goss är man inte där ännu men ”nästan” och han fortsatte med att framhålla att den irakiska regeringens framsteg understryker varje dag hur ”oönskade”
rebellerna är.
I amerikansk press tilltar spekulationerna om att militären är mer bekymrad än man vill ge sken av över läget i Irak. Vid sidan av offensiver i Irak kommer det också täta rapporter om uppblossande strider från Afghanistan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons