Annons

SällskapetChristina Hesselholdt går på litterär knockout

Christina Hesselholdt (född 1962) räknas som en av Danmarks främsta författare. Hon är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2017 för sin senaste roman ”Vivian”.
Christina Hesselholdt (född 1962) räknas som en av Danmarks främsta författare. Hon är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2017 för sin senaste roman ”Vivian”. Foto: Robin Skjoldborg

Danska Christina Hesselholdt låter så mycket liv rymmas på så få rader att korta stycken kan te sig som en hel roman. Lina Kalmteg blir euforisk av det bästa hon läst på länge.

Under strecket
Publicerad

En bit in i ”Camilla – och resten av sällskapet”, en av de fyra kortromaner som ingår i danska Christina Hesselholdts ”Sällskapet”, för Alma, en av huvudpersonerna, ett samtal om Virginia Woolf. Lustigt nog är det med en tillsyningsman i Virginia Woolfs gamla hus i England.

Tillsyningsmannen är måttligt imponerad av Virginia Woolf, tycker att hennes böcker saknar intrig, att det inte händer något i dem. Alma, som själv är författare, undervisar honom och säger att det i regel är så i moderna romaner, att det inte händer så mycket. Hon börjar förklara på vilket sätt Virginia Woolf är en av 1900-talets största litterära förnyare. Säger sådant som att hon tränger ihop tiden så att en dag blir ett helt liv, lyfter fram växlingen mellan medvetande och världen, eller hur lätt Woolf får tiden att gå både framåt och bakåt.

Annons
Annons
Annons