Annons

”Spänningen på sjukhuset gick att ta på”

Christian Unge utanför Karolinska i Huddinge.
Christian Unge utanför Karolinska i Huddinge. Foto: Lisa Arfwidson

Andra veckan. Det smällde till i tisdags, flera fall dök upp på sjukhusen i Stockholm. Bilder från Italien ger en klump i magen – men vår ångestlindring stavas förberedelser, skriver läkaren Christian Unge.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Huvudentrén till Karolinska i Huddinge.

Foto: Lisa Arfwidson

En vecka har gått, känns som ett år. Alla omkring mig har blivit nyhetsjunkies, det blir nästan omöjligt att ta upp en bok och ignorera Rapport klockan halv åtta. Het fråga på tapeten: ska man stänga skolor eller inte? Jag läser en välgjord analys från England där olika datorsimulerade scenarier beskrivs. Flera experter som argumenterar i samma anda: om vi totalt isolerar oss som i Kina kanske epidemin avklingar för stunden, men riskerar att blossa upp när isoleringen bryts. Om vi i stället låter epidemin sprida sig kommer sjukvården bli överbelastad (vilket den redan är).

Vad är rätt, vad är fel? Jag vill ha en åsikt, men det är inte mitt expertområde. Fortsätter att följa Tegnell, von Schreeb och andra kloka röster i etern. Går till jobbet för att behandla våra covid 19-negativa patienter på avdelningen: blodförgiftning, leversvikt, KOL och diabetes. Patienter som kommer att fortsätta bli sjuka, fortsätta behöva vår hjälp oavsett corona. Alla måste få vård. Men hur blir det om en, eller fyra, veckor? Kommer resurserna att räcka till?

Annons
Annons
Annons