Annons
X
Annons
X

Christer Ågren: Låg lön skapar jobb för fler unga

Satsa på låga löner så får fler unga jobb. Det menar Svenskt Näringsliv som anser att det fokuseras för mycket på att höja låginkomsttagares löner i Sverige.

Christer Ågren, Svenskt Näringsliv.
Christer Ågren, Svenskt Näringsliv. Foto: TOMAS ONEBORG

– Vi vill inte skapa ett låglöneproletariat, man ska fortfarande ha rimliga löner som går att leva på. Men lägre löner kan öppna dörren för fler som vill ha jobb, säger Svenskt Näringslivs vd Christer Ågren som på torsdag presenterar en ny rapport om höga minimilöner och dess konsekvenser för arbetsmarknad och samhälle.

Den svenska lönestrukturen är alltför sammanpressad och minimilönerna för höga. Dessutom är lönespridningen i Sverige lägst i hela EU, samtidigt som det råder brist på enkla, så kallade okvalificerade jobb. Det här skapar sammantaget höga trösklar för de unga som vill och behöver komma in på arbetsmarknaden – enligt Svenskt Näringsliv. Rapporten pekar bland annat på en undersökning från Konjunkturinstitutet som ska visa att nästan hälften av svenska företag skulle öka antalet anställda ungdomar och flyktinginvandrare om ingångslönerna var lägre.

– Utan att ha alla lösningar klara föreslår vi att man ska skapa en lönespridning som gör att fler kan få ett arbete. Inte sänka löner, men skapa jobb med lägre löner. Den sammanpressade lönestrukturen skapar negativa konsekvenser idag, säger Christer Ågren.

Annons
X

Vilka konsekvenser då?

– Jo, genom att trycka ihop löner så försvinner enkla jobb i stor utsträckning. En mängd entréjobb har försvunnit. Samtidigt är de jobben viktiga för unga som behöver få fotfäste på arbetsmarknaden. Få blir fast i enkla jobb, utan går sedan vidare till andra arbeten, menar Christer Ågren.

Det handlar om att skapa fler okvalificerade arbeten. Enligt rapporten så utgör andelen jobb som inte kräver särskild yrkesutbildning en lägre andel av den totala sysselsättningen i Sverige än i något annat EU-land. Men var ska jobben skapas?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi kan ta privata tjänstesektorn, handel, hotell och restaurang. Det är inte bara den typen av jobb vi behöver, utan vi behöver andra med. Genom att öka lönespridningen så kanske fler väljer att utbilda sig med.

  Men vad menar du med en låg lön? Vilken lönenivå ska de enkla jobben ha?

  – Svårt att säga, men som exempel vill jag nämna att ett entréjobb skulle kunna ha yrkesintroduktionens avtal som förebild, med en ingångslön på 75 procent.

  Annons
  Annons
  X

  Christer Ågren, Svenskt Näringsliv.

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X