Annons

Del av labyrintenChristensens essäer är gnistrande och outtömliga

Danska Inger Christensen (1935–2009), var verksam som essäist, dramatiker och framför allt som poet, en av de främsta i sin generation.
Danska Inger Christensen (1935–2009), var verksam som essäist, dramatiker och framför allt som poet, en av de främsta i sin generation.

”Som läsare slås man även av hur ofta hennes reflektioner kan slå in tankekilar av olika form och densitet i vår egen samtid”, skriver Jesper Olsson om Inger Christensens essäsamling. Ursprungligen utgiven 1982 finns den nu för första gången på svenska.

Under strecket
Publicerad

”4 Brev av marmor / 5 Vatten av marmor”. Så distinkt och vindlande barockt slutar Inger Christensens dikt ”Vattentrappor” från 1969. Dessförinnan har en serie händelser kring en fontän i Rom målats upp med hjälp av upprepningar och variationer. Det italienska solljuset, kaffet och karaffen på bordet, trafiken och i synnerhet den röda Jaguaren som stannar till, fontänens delfiner och snäckor och diktjaget som väntar på ett brev: allt tycks flätas in i vartannat, som om allt hängde ihop, som om inre och yttre, hitom och ditom, mitt och ditt endast var en fråga om perspektiv. Vatten, marmor, brev betingar varandra. De är delar av samma existentiella trafik – av samma jordiska och kosmiska system.

”Vattentrappor” utgör en av de täta och rika texterna i Christensens essäsamling från 1982 med den talande titeln ”Del av labyrinten”. Nu trettiofem år senare utkommer den på svenska i skarp och lyhörd översättning av Marie Silkeberg (en översättning som dock hade kunnat få en mer uppmärksam korrekturläsning, måste trist nog tilläggas).

Annons
Annons
Annons