Annons
X
Annons
X

Chris O'Neill debuterade med kungaparet

Prinsessan Madeleines fästman, Chris O’Neill, debuterade som representant för Sverige tillsammans med svärföräldrarna – i det som en gång var Nya Sverige – på lördagskvällen.

WILMINGTON Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia avslutade sitt USA-besök med anledning av 375-årsjubileet av den svenska kolonin i dagens Delaware på lördagen.

En nutida invånare, vicepresident Joe Biden, inledningstalade före galamiddagen och ingen av de närvarande torde vara ovetande om att han siktar på presidentposten 2016.

Först och främst vill jag önska prinsessan Madeleine och hennes blivande man lycka till, sa Joe Biden och la, med en blick mot de bägge på podiet, till att Chris O’Neill ständigt borde ha ett leende på läpparna.

Annons
X

Det var en typisk Bidenreplik, lite politiskt inkorrekt (chefen Barack Obama fick nyligen backning på ett uttalande om en kvinna som den vackraste i sitt speciella yrke) men sannolikt en välment komplimang till prinsessan.

Sedan fortsatte Biden att ösa beröm över svenskar och finländare, både då och nu, för att de vågar ge sig över haven och för att de är närvarande i krishärdar överallt – och i kriget i Afghanistan. Han nämnde även Arktiska rådet med stormöte nu i veckan i Kiruna, dit för övrigt utrikesminister John Kerry kommer att resa. I det sammanhanget vände han sig till kungen, för att därefter särskilt uppmärksamma drottningens vilja att hjälp människor.

Svenskamerikaner från hela amerikanska östkusten tycktes ha fylkats i Wilmington, men det var minst lika mycket vit-blå flaggor som blå-gula och en lång rad föreningar, som träget kämpar för att hålla arvet levande, var närvarande under hela dagen.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  De sådde fröna till en långvarig vänskap mellan våra länder, sa kung Carl XVI Gustaf om kolonisatörerna som anlände 1638 och han tryckte sedan på att det handlade om handel då, som nu, när det är tal om utökad frihandel över Atlanten.

  För säkerhets skull upprepade kungen att de så berömda knuttimrade husen, ”log cabins”, som ingår i de amerikanska nybyggartraditionerna faktiskt kom med Nya Sverige-kolonisatörerna.

  Tidigare under dagen var det varmt och lite tryckande tidigare, med paraplyerna redo, när kungen och drottningen och de finländska deltagarna steg ombord på kopian av segelfartyget Kalmar Nyckel. Men färden uppför Christinafloden gick fint och Lenapeindianer mötte med trummor vid Fort Christina Park med en hög svart staty signerad Carl Milles.

  På väg till fartyget stannade både kungen och drottningen till och pratat lite med folkskaran som samlats i hamnen. En av dem som väntade bakom avspärrningarna, David Cantrell, höll till och med upp en löpsedel från prinsessan Estelles dopdag och förklarade efteråt att hans förfäder från Barkaryd i Småland grundat ett Nya Sverige i Texas.

  Enligt hovet har kungaparet glatt sig åt att återse Wilmington 25 år efter förra jubileet 1988 och är rörda och stolta över att det svenska ursprunget värnas. Nämnas kan att ungdomskörerna som framförde Sveriges och Finlands nationalsånger inte snubblade på orden, i alla fall inte de svenska.

  Quizar om kungahuset

  Vad kan du om kungafamiljen? quiz.svd.se Vad kan du om karolinerkungarna? quiz.svd.se Vad kan du om kungliga bröllop? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X