Annons
X
Annons
X

”Chris Browns musik är bra”

Affischer med en sönderslagen Rihanna sprids inför Chris Browns framträdande i Globen. I går uppmanade SvD:s Kristin Lundell till bojkott av konserten. Arrangören ångrar dock inte bokningen.

(uppdaterad)
[object Object]
Sara Martinsson, redaktör på SVT:s musiksajt PSL: –PSL bevakar inte konserten hur som helst. Jag uppmuntrar dock diskussion kring hur publicister ska förhålla sig till frågan om mäns våld mot kvinnor. Att Chris Browns målgrupp är ung ger oss ett utökat ansvar hur vi väljer att bevaka. Det är positivt om SvD:s beslut kan bidra till att sprida ljus över frågan. Foto: MATTIAS ALM

I februari 2009 misshandlade R&B-artisten Chris Brown sin dåvarande flickvän, popstjärnan Rihanna, i en bil efter ett bråk i centrala Los Angeles. Bilderna på Rihannas ansikte spreds snabbt över sociala medier och inom kort kände världen till brottet.

Brown dömdes i rätten till fem års villkorlig dom och fjortonhundra timmar samhällstjänst. Han släppte också en ursäktande video där han försökte förklara sitt uppförande, men få har glömt den uppmärksammade misshandeln.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  På måndag uppträder Chris Brown i Globen. Marknadsföringen har varit intensiv med reklam i centrala Stockholm. För några veckor sedan började affischerna inför konserten rivas ned. Kort därefter spreds alternativa ”gerillaaffischer” med en bild på den misshandlade Rihanna istället för Brown. I övrigt är reklamaffischen oförändrad; samma datum, samma sponsorer, samma arrangör
  .

  Annons
  X

  Chris Browns världsturné Carpe diem är omdiskuterad även i andra länder. Hiphoparna i The Original Rudeboys skulle vara förband på Irland den 3 december men drog sig snabbt ur då man inte vill associeras med den misshandelsdömda artisten.

  I Sverige är hiphop-gruppen Panetoz förband, och allt pekar på att man kommer att öppna spelningen som planerat. Arrangören Stureplansgruppen ångrar inte bokningen av Chris Brown.

  –Musiken är bra och vi har inte omvärderat Chris Brown som artist på grund av de här gerillaaffischerna. Vi står inte bakom hans tidigare handlingar, och tycker inte det är okej med misshandel, utan fokuserar enkom på den artist han är, säger Mikael Tillman, ansvarig för artistbokning på Stureplansgruppen.

  Har gerillaaffischeringen påverkat försäljningen?

  –Vi har sålt cirka 8500 av 10000 biljetter, så det är alltså inte slutsålt än. Jag kan inte säga att jag märkt av någonting negativt på grund av de där affischerna, men jag vet inte om försäljningen skulle ha ökat ytterligare utan affischerna.

  SvD har beslutat att inte recensera Chris Browns konsert. Det är dock inget principiellt beslut.

  –Nej, det är inte ”prejudicerande” eller något som innebär att vi aldrig ska skriva om dömda personer. Men det pågår en debatt om just Chris Brown, med märkning av hans skivor, fejkade affischer och avhopp från konserter, säger SvD:s kulturchef Martin Jönsson.

  –I det sammanhanget valde vår krönikör att lyfta detta till en större fråga om våld mot kvinnor. Det var en viktig krönika, som jag vill ge mitt stöd till och se till att den uppmärksammas så mycket som möjligt.

  LÄS MER:
  Kristin Lundell: Bojkotta Chris Brown

  Annons
  Annons
  X

  Sara Martinsson, redaktör på SVT:s musiksajt PSL: –PSL bevakar inte konserten hur som helst. Jag uppmuntrar dock diskussion kring hur publicister ska förhålla sig till frågan om mäns våld mot kvinnor. Att Chris Browns målgrupp är ung ger oss ett utökat ansvar hur vi väljer att bevaka. Det är positivt om SvD:s beslut kan bidra till att sprida ljus över frågan.

  Foto: MATTIAS ALM Bild 1 av 3

  Kai-Anders Nilsson, nöjeschef på Expressen: – Vi kommer att recensera Chris Brown av samma skäl som vi skriver om Charlie Sheen, Roman Polanski eller R Kelly och deras yrkesutövande. Det är vår uppgift inför läsarna och alla med biljett till konserten, och vår uppgift att rapportera och kommentera nyheter kring Chris Browns misshandelsdom.

  Foto: CORNELIA NORDSTRÖM Bild 2 av 3

  Harald Bergius, editionschef på Dagens Nyheter: – Dagens Nyheter kommer att ha en kritiker på plats. Vi ser det inte som en hyllning eller ett sätt att stödja en artist, utan som ett journalistiskt uppdrag. Det är viktigare att läsarna får veta hur konserten blir, än att de får veta att vi har haft moraliska diskussioner om den.

  Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X