Chokladkakor – för guldkant på tillvaron

Kladdkakor älskas av många och går att variera i det oändliga. Här är fem varianter att njuta av nu eller att bjuda på i påsk.

Under strecket
Publicerad
Annons

Kladdkaka med daimgrädde

Kaka
200 g smör
200 g mörk choklad (ca 58 proc)
4 ägg
2 dl strösocker
2 1/2 dl (150 g) vetemjöl
1 krm salt

Daimgrädde
2 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 msk kakao
1 1/2 msk florsocker
2 dubbeldaim (à 56 g)

1. Smörj en rund bakform med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Värm ugnen till 200 grader.

2. Smält smöret till kakan. Bryt ner chokladen i mindre bitar och smält försiktigt. Blanda till en jämn smet och låt svalna lite.

3. Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och rör ner chokladsmeten. Blanda mjöl och salt, rör ner i smeten och rör till en jämn massa.

4. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 14–15 minuter. Låt svalna helt, kakan kan gärna stå i kylen över natten.

5. Lossa kakan ur formen. Vispa grädden fluffig men inte för hård tillsammans med kakao och florsocker. Krossa daimen grovt och vänd ner det mesta i grädden. Bred grädden ovanpå kakan och dekorera med resterande daim.

Annons
Annons

Flapjacks

Ca 15 bitar
150 g mörk choklad (ca 58 proc)
150 g smör
7 dl havregryn
1 krm salt
1/2 dl strösocker
1/2 dl (70 g) ljus sirap
1 ägg
1 1/2 dl jordgubbssylt

1. Klä en ugnsform, ca 24x16 cm, med bakplåtspapper. Värm ugnen till 200 grader.

2. Bryt chokladen i mindre bitar och smält den försiktigt med smöret i vattenbad eller i mikron.

3. Rör ner alla ingredienser utom sylten i chokladsmeten. Tryck ut hälften av smeten i formen. Klicka sylten över och strö ut resten av smeten ovanpå.

4. Platta till och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Låt kakan svalna lite, lossa den ur formen och skär den i bitar.

Radiokaka

250 g kokosfett
2 ägg
2 1/2 dl florsocker
1 dl kakao
Ca 100 g avlånga eller runda kex, typ Mariekex

1. Klä en limpform med bakplåtspapper.

2. Smält kokosfettet på svag värme. Låt det svalna ordentligt, annars finns det risk att smeten skär sig.

3. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Tillsätt kakao och därefter kokosfettet i en fin stråle. Blanda noga.

Annons
Annons

4. Bred ut ett lager chokladsmet i botten av limpformen och därefter ett lager kex. Fortsätt varva kex och smet och avsluta med ett lager chokladsmet.

5. Förvara kakan i kylskåp så att smeten stelnar, helst över natten. Ta fram den precis före serveringen och skär den i skivor. Kakan är hållbar i flera veckor i kylen.

Favoritkakan


En chokladkaka som är glutenfri och dessutom inte behöver gräddas.

Botten
250 g mandelmassa
Fyllning
125 g smör
3 dl vispgrädde
250 g mörk choklad
250 g mjölkchoklad
2 msk rom

1. Kavla ut mandelmassan mellan två bitar plastfolie så stor att den täcker botten på en form, ca 21 cm i diameter, med löstagbar kant. Tryck fast mandelmassan i botten.

2. Smält smöret på svag värme och tillsätt grädden när smöret är näst intill smält. Koka upp och lyft kastrullen från värmen.

3. Bryt ner chokladen i gräddblandningen och låt den smälta. Rör om så att det blir en jämn smet. Tillsätt rommen.

4. Häll smeten i formen och kyl minst fyra timmar före servering. Lossa kakan genom att skära med en kniv längs insidan av formens kant.

Sega chokladrutor

Härligt sega rutor med lite knäckig yta.

100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
1 1/2 dl (90 g) vetemjöl
4 msk kakao
1 1/2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

1. Värm ugnen till 150 grader. Smörj och bröa en ugnsform med måtten 20 x 25 cm.

2. Smält smöret på svag värme.

3. Vispa ägg och socker pösigt och rör ner det smälta smöret.

4. Blanda mjölet med kakao, vaniljsocker och bakpulver. Rör försiktigt ner blandningen i äggsmeten.

5. Häll smeten i formen och grädda 35 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna lite och skär sedan kakan i rutor.

Recepten är hämtade ur ”Bästa kladdkakorna” av Mia Öhrn, foto Stellan Herner och Fredrik Reuterhäll. Norstedts.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons