Choklad och bär bra för hälsan

Mörk choklad och blåbär skyddar mot diabetes, motverkar övervikt och är bra för hälsan, enligt en ny studie vid Karolinska institutet (KI). Dessutom ska forskarna i ett unikt projekt i höst undersöka hur måltider och miljö påverkar diabetiker.

Under strecket
Publicerad
Annons

Att den där lilla biten mörk choklad är bra för kroppen har vi hört förr. Men nu visar en färsk studie som gjorts av forskare vid Karolinska institutet och Örebro universitet att godsaker som choklad och blåbär också motverkar diabetes.

I studien fick ett antal personer provsmaka vit choklad, mörk 85-procentig choklad och mjölkchoklad. Medan vit choklad och mjölkchoklad ökade insulinnivån och blodsockerhalten hos testpersonerna hade den mörka chokladen marginell påverkan. Män och kvinnor reagerade dessutom olika på olika chokladsorter, för män var det mer negativt med vit choklad och för kvinnor med mjölkchoklad.
– Studien har gett mycket spännande resultat. Mörk choklad kan rekommenderas till diabetiker och överviktiga. Mäns och kvinnors hantering av fetter i levern skiljer sig åt och det kan ligga bakom skillnaderna för olika chokladsorter, säger Kerstin Brismar, professor och diabetesforskare vid KI.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons