X
Annons
X

Chockbilder driver kampen för mänskliga rättigheter framåt

Chockerande fotografier har vid flera tillfällen i historien drivit kampen för mänskliga rättigheter framåt. Hans Ingvar Roth hoppas att bilden av den döde Alan Kurdi kan blir ett startskott för en europeisk medborgarrättsrörelse.

Läs mer om Flykten till Europa
Bilden av den döde Alan Kurdi har varit helt avgörande för de senaste veckornas stegrande engagemang för humanitära insatser.
Bilden av den döde Alan Kurdi har varit helt avgörande för de senaste veckornas stegrande engagemang för humanitära insatser. Foto: Nilufer Demir/TT

Det har under senare år mer och mer talats om de mänskliga rättigheternas kris i Europa och den övriga världen. Grundläggande rättigheter har inskränkts utifrån nationella säkerhetsskäl, och länder som säger sig stå upp för mänskliga rättigheter exporterar vapen till diktaturer och underlåter att kritisera regimerna för människorättsbrott. Internationella människorättsinstitutioner såsom Europarådet tycks också ha svårare att göra sig gällande. David Cameron har till exempel föreslagit att Storbritannien inte längre ska vara anslutet till Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, utan i stället ha en nationell rättighetskatalog. De internationella rättighetsinstitutionerna för en ständig ojämn kamp mot det nationella egenintresset.

Bilden av den döde Alan Kurdi har varit helt avgörande för de senaste veckornas stegrande engagemang för humanitära insatser.

Foto: Nilufer Demir/TT Bild 1 av 2
Foto: Nilufer Demir / TT / NTB Scanpix Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X