Annons
X
Annons
X

Chockad stämning efter dagens avvisningar

På tisdagskvällen hämtades ett tiotal afghaner från Migrationsverkets förvar i Göteborg för att avvisas från Sverige. Klockan 21.50 lyfter flyget tillbaka till Kabul. De afghaner som fick stanna kvar på förvaret känner stark oro för vännerna som nu lämnat.

– Min vän mådde dåligt. Han var väldigt ledsen och var inlåst på ett rum innan han hämtades, berättar Jawad för SvD.

Svenskt flykting­mottagande
Avspärrningar vid Migrationsverkets förvaret i Kållered i Göteborg.
Avspärrningar vid Migrationsverkets förvaret i Kållered i Göteborg. Foto: Nätverket ”Vi står inte ut”

Omkring hundra personer samlades på tisdagen utanför Migrationsverkets förvar i Kållered utanför Göteborg för att protestera mot tisdagens avvisningar till Afghanistan. Flera av dem var vänner till en av de personer som tvingades att lämna Sverige. Enligt flyktingorganisationer har en del av personerna som ska avvisas blivit åldersuppskrivna – efter en bedömning som underkänts av Migrationsverket.

Stämningen bland de frihetsberövade på Migrationsverkets förvar i Kållered var stressad inför tisdagens massavvisning. En person svalde för någon dag sedan en stor mängd av vad som kan ha varit schampo för att undkomma avvisningen, men han bedömdes vara tillräckligt frisk för att kunna genomföra resan.

– Min vän mådde dåligt. Han var väldigt ledsen och var inlåst på ett rum innan han hämtades, säger Jawad.

Annons
X

På förvaret finns även personer från Kosovo, Somalia, Irak, Marocko och fler länder, berättar Jawad.

Strax efter klockan 19 hämtades ett tiotal frihetsberövade personer, alla män, från förvaret i Kållered utanför Göteborg och transporterades med buss till flygplatsen Landvetter. Jawad och fem andra som hade ombetts att packa ihop sina saker fick stanna kvar.

– ”Packa era grejer. Ni åker tillbaka.” Så sa de till oss i måndags. Men det hände ingenting med mig. Jag är ledsen för att mina vänner har åkt i väg. Ledsen för deras skull, säger Jawad, som är kvar inne på Migrationsverkets förvar i väntan på beslut.

Stäng

SvD GÖTEBORG – dagligt nyhetsbrev med de viktigaste nyheterna från Göteborg (må-fr)

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Migrationsverket har chartrat ett flygplan för att genomföra avvisningen. Enligt Stefan Gustafsson, presstalesperson på Polisen region Väst, var det en stillsam protest utanför migrationsverkets förvar.

  – Det har varit lugnt. Först var de 40, men sen var det uppemot 100 personer som deltog i demonstrationen, säger han.

  Enligt honom handlar det om ”ett tiotal” personer från förvaret i Kållered som har hämtats med buss. Men afghaner har hämtats även från andra orter för att på tisdagskvällen avvisas.

  På Landvetter har en liten skara stillsamma demonstranter samlats för att protestera mot avvisningarna. Det chartrade flygplanet till Kabul ska lyfta kockan 21.50.

  Annons

  Avspärrningar vid Migrationsverkets förvaret i Kållered i Göteborg.

  Foto: Nätverket ”Vi står inte ut” Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X