Chirac gör fjärde försöket

Under strecket
Publicerad
Annons

Paris Han fyller 70 år i november och ger sig nu ut i sin fjärde presidentvalskampanj.
Frankrikes president Jacques Chirac tillkännagav i går vid ett besök i Avignon, den franska påve- och teaterstaden, att han officiellt kandiderar för ytterligare 5 år som statschef. Centrala teman i Chiracs valkampanj blir ett dynamiskt Frankrike, återupprättande av statens auktoritet och kampen mot den växande brottsligheten.

Att Chirac vill bli omvald är inget överraskande besked för någon. Men hans besked kommer tidigare än väntat och är sannolikt föranlett av vikande opinionssiffror den senaste tiden. Efter attentaten i USA den 11 september tycktes Chiracs ställning som landsfader och garant för tryggheten helt ohotad. Men därefter har Chirac tappat terräng och det har ibland förefallit som att inte ens presidentens närmaste anhängare varit besjälade av någon verklig entusiasm.
Flera opinionsundersökningar pekar ut den socialistiske premiärministern Lionel Jospin som vinnare i presidentvalet. Men framför allt har en annan vänsterkandidat, förre inrikes- och försvarsministern Jean-Pierre Chevènement knaprat åt sig sympatier också bland Chiracs väljare.
Sådana som är besvikna på den Chirac som 1995 vann valet med slagord om att bekämpa de sociala klyftorna. Det programmet övergav han kort efter att han vunnit valet. Även högerväljare är mottagliga för Chevènements nationalistiska budskap.

Annons
Annons
Annons