Annons
X
Annons
X

Chile ber om hjälp efter katastrofen

Chile bad under måndagen om internationell hjälp, två dygn efter den förödande jordbävningen som hittills krävt 723 dödsoffer. Samtidigt har 10 000 armésoldater skickats till de värst drabbade områdena i centrala Chile.

Poliser passerar raserade byggnader i Constitucion i Chile på måndagen.
Poliser passerar raserade byggnader i Constitucion i Chile på måndagen. Foto: ROBERTO CANDIA/AP

Chile har börjat ta emot hjälp från omvärlden, sedan Chiles president Michelle Bachelet officiellt bett om detta. Under tisdagen väntas USA:s utrikesminister Hillary Clinton till huvudstaden Santiago för ett möte med Bachelet. Mötet ingår i Clintons rundresa i Latinamerika, som är planerad sedan tidigare.

När Clinton var i Uruguay på måndagen sade hon att hon skulle arbeta ”i solidaritet” med Chiles ledare för att ge katastrofhjälp. Hon sade att hon skulle ta med sig kommunikationsutrustning till Chile.

En talesperson
för FN:s humanitära insatser sade att Chile behöver provisoriska broar, fältsjukhus, satellittelefoner, elgeneratorer, vattenreningsutrustning, fältkök, dialyscentraler och specialister på skadebeömning.

Annons
X

–Vi förbereder nu denna hjälp, sade Elisabeth Byrs vid FN i Genève. Det kan gå rätt snabbt eftersom våra experter redan är förberedda på insatser i regionen.

Från grannlandet Argentina är tre fältsjukhus på väg. De ska placeras i städerna Curicó, Cauquenes och Parral. Argentina skickar också 55 läkare och vattenreningsverk – allt ombord på sex flygplan. Även USA har utlovat fältsjukhus.

–Vi står inför en nödsituation utan like i Chiles historia, sade Bachelet i ett tal till nationen i söndags.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Sverige har erbjudit hjälp via Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), något som statsminister Fredrik Reinfedt framförde i söndags. Under måndagen satt MSB och gick igenom den lista på behov som Chile har skickat ut till omvärlden – för att se vilken typ av utrustning och personal som Sverige kan ställa upp med.

  –Det är en matchning med önskemålen och en matchning med andra EU-länder, säger MSB:s pressekreterare Karin Wiklund.

  Även Rädda Barnen ligger i startgroparna:

  –Vi har bara påbörjat en insamling, nu hänvisar vi till katastroffonden, säger Loiuse Gauffin, insamlingschef på Rädda barnen. I Chile har vi börjat se vad de behöver. Vi har tre personer där som nu undersöker vad som behövs. Så fort vi vet så släpper vi pengarna.

  –Vi är mycket tacksamma för den solidaritet som Sverige visar, säger Chiles ambassadör i Sverige José Miguel Cruz.

  Han var också glad över att tele- och datakommunikationerna med Santiago de Chile – i första hand – kom tillbaka natten mot måndagen.

  –Detta är viktigt eftersom det finns mycket oro hos alla de tusentals människor i Sverige som har släktingar i Chile. Hittills har vi lyckligtvis inte haft några här i Sverige vars anhöriga har omkommit, säger Cruz.

  Under helgen och gårdagen besöktes ambassaden i Stockholm och Chiles konsulat i Göteborg och Malmö besökts av många landsmän och andra som är oroliga för sina släktingar i Chile.

  President Bachelet utlyste i söndags undantags- tillstånd i de två värst drabbade regionerna Bío-Bío och Maule i centrala Chile.

  Där råder också utegångsförbud på natten eftersom jordbävningen utlöst en våg av plundringar, bland annat i Concepción, Chiles andra stad med cirka en miljon invånare.

  Bachelet sade att regeringen ska låta distribuera både mat och andra förnödenheter till medborgarna.

  –Det har bara gått drygt ett dygn (sedan jordbävningen) så det är mycket svårt att tro att nödvändigheten är så stor att det skulle vara berättigat med plundringar, förklarade inrikesminister Edmundo Pérez Yoma.

  Andra hamstrar ljus, ficklampor, batterier och livsmedel. Långa köer och fullastade bilar ses vid stormarknader och bensinmackar.

  –I en katastrof av den här magnituden – utan vatten och el – är folket självfallet förkrossat och lider svårt, och då förlorar man känslan för lag och ordning, sade Chiles valde president Sebastián Piñera.

  Högerledaren Piñera, som efterträder socialisten Bachelet den 11 mars, manade alla chilenare att ställa upp för att bistå dem som drabbats av katastrofen. Han berättade att han redan inlett samtal med sin tillträdande regering för att planera återuppbyggnaden, som enligt några beräkningar kan komma att kosta 15–30 miljarder dollar.

  Tidigt på måndagen drog Japan in den tsunamivarning som landet utfärdat efter skalvet. Flodvågorna svepte med ett flygplans hastighet över Stilla havet efter skalvet och de många efterskalven, men längs den japanska kustlinjen var vågorna mindre än väntat.

  Tidigare hade USA blåst faran över för hela Stilla havet. Flera människor omkom i tsunamin, de flesta i den chilenska övärlden, och många saknas fortfarande.

  Med anledning av de väg- och broskador som förorsakats av jordbävningarna utanför Chiles kust avråder svenska utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till de hårt drabbade regionerna Maule och Bío-Bío.

  Annons
  Annons
  X

  Poliser passerar raserade byggnader i Constitucion i Chile på måndagen.

  Foto: ROBERTO CANDIA/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X