Annons
X
Annons
X

Chicken race kring Lehman

För den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers var det en kamp mot klockan när den i helgen, med myndigheternas hjälp, desperat försökte locka en köpare att ta över företaget. Sent i natt, svensk tid, stod det enligt uppgifter från BBC klart att den sista spekulanten, Storbritanniens tredje största bankgrupp Barclays, dragit sig ur samtalen om att köpa Lehman. Förberedelser gjordes inför ansökan om konkursskydd för banken, skriver BBC.

Limousinerna har köat på södra Manhattans Liberty Street i helgen. Där ligger högkvarteret för Federal Reserves New York-region som har ansvaret för finansmarknaden inom centralbanken.

Och dit har toppchefer från Wall Streets ledande finansföretag kommit och gått när de tillsammans med Lehman Brothers vd Richard Fuld, stöttade av Fedledningen med regionchefen Timo­thy Geithner i spetsen och företrädare för finansdepartementet, försökt mangla fram en lösning på den akuta Lehman­krisen: En försäljning av hela ­eller delar av företaget eller ­åtminstone en avveckling under någorlunda ordnade former.

Det är ett rent chicken race som utspelar sig.

Annons
X

Finansminister Henry Paulson har förklarat att han ”bestämt” motsätter sig att skattebetalarna skall stå för kostnaderna. Efter räddningsaktionerna för förra Lehmankonkurrenten Bear Stearns i mars och förstatligandet av bolånejättarna Fannie Mae och Freddie Mac för en vecka sedan vill Paulson till nästan ­varje pris undvika att finansföretagen – och väljarna – får uppfattningen att staten är beredd att spänna upp en skyddande hängmatta under hela branschen.

Förlorarna måste betala sitt pris. Det är spelets moraliska regler. Å andra sidan finns risken för att en krasch för Lehman utlöser en dominoeffekt som sprider sig till en ren systemkris.

Lehman sitter på en gigantisk portfölj av ”skämda” värde­papper – som enligt Wall Street Journal uppgår till 85 miljarder dollar, runt 570 miljarder kronor – med den krisande bostadssektorn som bas.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Om värdet på dem skrivs ner drastiskt och papperen vräks ut på marknaden till rena reapriser kan det tvinga andra finansföretag att värdera ner sina papper och göra nya avsättningar för kredit­förluster i en ond cirkel.

  Ett av de förslag som diskuterats under helgen är om de dåliga papperen ska läggas i en separat, ”dålig bank” som stöttas ekonomiskt av andra Wall Street-företag. Det gjorde branschen – av egenintresse – vid kollapsen för investmentfonden Long-Term Capital Management i slutet av 1990-talet. Men samtidigt har New Yorks finansföretag idag en betydligt svagare, samlad finansiell ställning än vad de hade då.

  Amerikanska storbanken Bank of America och Storbritanniens tredje största bankgrupp Barclays framstod annars under helgen som de mest tänkbara köparna till Lehmans ”goda tillgångar” om förhandlingarna om en försäljning skulle lyckas. Barclays gick dock ut igår kväll och meddelade, enligt New York Times, att de inte är intresserade av att ta över Lehamns Brothers såvida de inte får finansiell stöttning från staten eller ytterligare en partner med sig i affären.

  En krasch i form av en betalnings­inställelse var igår långt ifrån utesluten. Samtidigt har Lehmandramatiken redan fått drastiska spridningseffekter till andra finans­företag. Investerarna ser med stor misstänksamhet på hela branschen. Och det kan avläsas i aktiekurserna.

  Lehmans egen börskurs har kollapsat. Bolagets börsvärde har rasat från 45 miljarder dollar i februari till 2,5 miljarder.

  Men även andra tongivande före­tag med exponering mot bostads­sektorn har dragits med i fallet. Börskursen för den stora försäkringskoncernen AIG har fallit med drygt 80 procent på ett år och med mer än 50 procent den senaste veckan. Och Lehmans något större konkurrent Merrill Lynch har nästan lika dramatiska kursnedgånsgssiffror som AIG: Minus 40 procent på en vecka och minus 75 procent på ett år.

  USA:s regering vill undvika ett statligt ingripande – men en krasch kan bli kostsam.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X