Annons

Chess har hittat hem

Under strecket
Publicerad

ChessCirkusMusik: Benny Andersson, Björn UlvaeusText: Tim RiceSvensk text: Lars Rudolfsson, Jan Mark, Björn UlvaeusRegi och bearbetning: Lars RudolfssonSceografi: Robin WagnerKostym: Inger Elvira PehrssonKoreografi: Petter Jacobsson, Thomas CaleyDirigent: Anders Eljas

Chess väg till Sverige och Stockholm var lång. I flera bemärkelser. En nedstigning i SvD:s klipparkiv ger drivor av material om Björn Ulvaeus och Benny Anderssons första musikal. En jättesatsning från ett känt radarpar. Och som om inte detta var nog: en veritabel landstigning i London låg nära. Skulle de få musikalernas Mecka att buga sig i beundran?
Tanken kittlade och varje fas i arbetet beskrevs på hemmaplan, varje litet smygande steg på vägen tycks ha föranlett en presskonferens. Chess genomlevde en världsrekordartat lång lansering före den sceniska premiären i London.
Om London var Chess, Broadway en "Chess II" med sina omgörningar, så är Stockholm "Chess III". Delvis för att den nu sjungs på svenska, men framförallt för att tre timmars speltid - i både London och New York - bantats till omkring två timmar trots att nytt material tillkommit.

Annons
Annons
Annons